Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Зміст
Наразі діє
Набрання чинності 02.04.1987
Тип документа Наказ
Номер документа 88
Дата затвердження 02.04.1987
Дата вступу в дію 02.04.1987
Суб'єкт МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР
Галузі Фінансове право
Наказом затверджено норми природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування.

МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР

НАКАЗ

від 2 квітня 1987 року N 88

Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування

Додатково див. наказ
Міністерства торгівлі СРСР
від 16 січня 1991 року N 1

Наказую:

1. Затвердити погоджені з Міністерством фінансів СРСР і ввести в дію з 1 липня 1987 р. розроблені Всесоюзним науково-дослідним інститутом економіки торгівлі та систем управління і Українським науково-дослідним інститутом торгівлі та громадського харчування за участю Всесоюзного науково-дослідного інституту економіки кооперативної торгівлі (код роботи-85110.35.1.06):

1.1. Норми природного убутку та інструкції з їх застосування:

продовольчих товарів у роздрібній мережі державної та кооперативної торгівлі згідно з додатками N 1 і 2;

продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах роздрібних торговельних організацій та організацій громадського харчування згідно з додатками N 3 і 4;

продовольчих товарів при зберіганні та відпуску на дрібнооптових базах, при зберіганні та відпуску в коморах підприємств громадського харчування згідно з додатками N 5, 6 і 7;

сирів при зберіганні на розподільчих холодильниках торгівлі згідно з додатками N 8 і 9;

продовольчих товарів при транспортуванні автомобільним і гужовим транспортом згідно з додатками N 10 і 11.

1.2. Норми втрат від бою скляної тари з харчовими товарами при транспортуванні автомобільним і гужовим транспортом, на складах, базах, в роздрібних торговельних підприємствах, підприємствах громадського харчування, а також норми втрат від бою і щерблення скляної порожньої тари при прийманні, зберіганні та відпуску на тарних складах оптових і роздрібних торговельних організацій, в роздрібній торговельній мережі, підприємствах громадського харчування, при навантаженні у залізничні вагони (баржі), при транспортуванні автомобільним, гужовим транспортом та інструкцію з застосування цих норм згідно з додатками N 12, 13, 14 і 15.

2. У підприємствах громадського харчування на вагові товари, які реалізуються через буфети (крім товарів, які відпускаються порційно), застосовувати норми природного убутку, затверджені цим наказом для роздрібної мережі державної і кооперативної торгівлі (для магазинів першої групи), із зниженням їх на 20 відсотків.

3. На складах оптової торгівлі втрати бакалійних і кондитерських товарів, які відпускаються за фактичною масою, списувати за нормами і згідно з інструкцією з їх застосування, затвердженими цим наказом для складів і баз роздрібних торговельних організацій і організацій громадського харчування.

4. У фасувальних цехах оптових і роздрібних торговельних організацій природний убуток гастрономічних товарів, які фасуються машинним способом, а також усіх товарів, які фасуються ручним способом, списувати (у відсотках до кількості розфасованого товару) за нормами і згідно з інструкцією, затвердженими цим наказом для роздрібної мережі державної і кооперативної торгівлі (для магазинів першої групи) - додаток N 1.

5. Міністерствам торгівлі союзних республік, Центроспілці і головурпам (урпам) міністерств СРСР, міністерствам і відомствам, які мають торговельну мережу:

довести до торговельних організацій і підприємств затверджені цим наказом норми природного убутку і норми втрат товарів та інструкції з їх застосування;

встановити суворий контроль за правильним застосуванням затверджених норм в торговельних організаціях і підприємствах;

зобов'язати торговельні організації і підприємства систематично здійснювати заходи, спрямовані на зниження розмірів природного убутку і втрат товарів у торгівлі;

суворо контролювати якість і температуру товарів і стан транспортної та споживчої тари при прийманні їх від постачальників, не допускати порушення встановлених режимів і термінів зберігання, реалізації товарів.

6. Вважати такими, що втратили силу:

підпункт 1.3 і пункти 2 і 3 наказу Міністерства торгівлі СРСР від 26 березня 1980 р. N 75 "Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі";

затверджені наказом Міністерства торгівлі СРСР від 26 березня 1980 N 75: 

додаток N 1 "Норми природного убутку продовольчих товарів у міській і сільській роздрібній торговельній мережі" у частині розділів "М'ясо і м'ясопродукти, ковбасні вироби, м'ясокопченості, риба і риботовари, молочно-жирові товари, хлібобулочні товари, кондитерські товари, бакалійні товари, алкогольні та безалкогольні напої";

додаток N 2 "Інструкція із застосування норм природного убутку продовольчих товарів у міській і сільській роздрібній торговельній мережі" у частині, яка стосується застосування норм природного убутку м'яса і м'ясопродуктів, ковбасних виробів, м'ясокопченостей, риби і риботоварів, молочно-жирових товарів, хлібобулочних товарів, кондитерських товарів, бакалійних товарів, алкогольних і безалкогольних напоїв";

додатки N 3 і 4 "Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах міської і сільської роздрібної торгівлі і громадського харчування" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 5, 6 і 7 "Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні і відпуску на дрібнооптових базах", "Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні і відпуску в коморах підприємств громадського харчування" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 8, 9 "Норми природного убутку сирів при зберіганні на розподільчих холодильниках торгівлі" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 18 і 19 "Норми природного убутку продовольчих товарів при перевозках автомобільним і гужовим транспортом" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 20, 21, 22 і 23 "Норми втрат від бою скляного посуду з харчовими товарами при прийманні, зберіганні і відпуску на складах, базах, у роздрібних торговельних підприємствах і підприємствах громадського харчування", "Норми втрат від бою і щерблення скляного порожнього побуду при прийманні, зберіганні і відпуску на тарних складах оптових і роздрібних торгуючих організацій, у роздрібній торговельній мережі, підприємствах громадського харчування, при навантаженні у залізничні вагони (баржі) і при перевезеннях автомобільним і гужовим транспортом", "Норми втрат від бою скляного посуду з харчовими товарами при перевозках автомобільним і гужовим транспортом" та інструкцію з їх застосування;

пункт 2 наказу Міністерства торгівлі СРСР від 6 квітня 1982 р. N 57 "Про норми природного убутку борошна, крупи і цукру-піску при фасуванні машинним способом на підприємствах державної і кооперативної торгівлі та уточнення порядку списання втрат від бою скляного посуду з харчовими товарами";

наказ Міністерства торгівлі СРСР від 30 вересня 1985 р. N 217 "Про застосування норм втрат фасованих бакалійних товарів і харчових товарів у скляній тарі від пошкодження споживчої тари при транспортуванні автомобільним транспортом, зберіганні та реалізації з використанням тари-обладнання у роздрібній торговельній мережі".

Заступник Міністра

П. Д. Кондрашов


Норми природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування

додатки до наказу.docx
Завантажити
Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування
Пов'язані публікації