№ з/п

Харчові продукти-1

Максимальні рівні, мг/кг

1

2

3

3.1

Свинець

3.1.1

Молоко неперероблене, пастеризоване молоко, молоко для виготовлення молочних продуктів

0,02

3.1.2

Дитячі молочні суміші і модифіковані дитячі суміші-3

0,02

3.1.3

М’ясо (крім ліверу) великої рогатої худоби, овець, свиней і домашньої птиці

0,1

3.1.4

Лівер із великої рогатої худоби, овець, свиней і домашньої птиці

0,5

3.1.5

М’язове м’ясо риби-4

0,3

3.1.6

Ракоподібні, крім коричневого м’яса крабів, крім голів і грудного м’яса омарів і подібних крупних ракоподібних (Nephropidae і Palinuridae)

0,5

3.1.7

Двостулкові молюски

1,5

3.1.8

Головоногі (без внутрішніх органів)

1,0

3.1.9

Злаки, стручкові і бобові-5

0,2

3.1.10

Овочі, крім рослин виду brassica, салатні овочі, свіжі пряні трави і гриби. Щодо картоплі максимальний рівень застосовується до чищеної картоплі

0,1

3.1.11

Овочі виду brassica, салатні овочі і такі гриби: Agaricus bisporus (шампіньйон), Pleurotus ostreatus (гливи), Lentinula edodes (шиїтаке)-5

0,3

3.1.12

Фрукти, крім ягід і ягідних чагарників-5

0,1

3.1.13

Ягоди і ягідні чагарники-5

0,2

3.1.14

Жири і олія, у тому числі молочний жир

0,1

3.1.15

Фруктові соки, відновлені з концентрованих, фруктові соки і фруктові нектари

0,05

3.1.16

Вино (у тому числі ігристі вина, крім лікерних вин і вин із вмістом спирту не менше 15%) і фруктове вино

0,2-6

3.1.17

Ароматизоване вино, ароматизовані напої на основі вина і ароматизовані коктейлі з вина

0,2-6

3.1.18

Дієтичні добавки

3,0

3.1.19

Ковбаси та кулінарні вироби із м'яса та птиці

0,5 
(0,3 для спеціалізованих продуктів шкільного харчування)

3.1.20

Консерви м'ясні та м'ясо-рослинні

0,5 
1,0 (у збірній жерстяній тарі)

3.1.21

Нирки та продукти їх переробки

1,0

3.1.22

Яйця та яйцепродукти

0,3

3.1.23

Яєчні продукти сухі (яєчний порошок, білок, жовток)

3,0

3.1.24

Молоко згущене

0,3

3.1.25

Сири та сирні вироби

0,3

3.1.26

Рибні консерви та пресерви

1,0 
2,0 (тунцеві)

3.1.27

Хлібобулочні вироби

0,3

3.1.28

Цукор

1,0

3.1.29

Горіхи

0,5

3.1.30

Цукерки та подібні вироби

1,0

3.1.31

Какао-порошок, шоколад

1,0

3.1.32

Кава

1,0

3.1.33

Печиво

0,5

3.1.34

Гриби

0,5

3.1.35

Спеції та прянощі

5,0

3.1.36

Чай

10,0

3.1.37

Консерви овочеві

0,5 
1,0 (у збірній жерстяній тарі)

3.1.38

Консерви фруктові та ягідні

0,4 
1,0 (у збірній жерстяній тарі)

3.1.39

Продукти переробки рослинних олій

0,1

3.1.40

Напої безалкогольні, пиво, горілка та інші спиртові напої

0,3

3.1.41

Ізоляти та концентрати білка

1,0

3.1.42

Казеїн

0,3

3.1.43

Пектин

1,0

3.1.44

Висівки пшеничні

1,0

3.1.45

Желатин

2,0

3.1.46

Крохмаль

0,5

3.1.47

Сіль поварена харчова

2,0

3.1.48

Продукти на зерновій основі для немовлят та дітей раннього віку

0,1

3.1.49

Плодово-ягідні та плодово-овочеві консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,3

3.1.50

Овоче-молочні та плодо-молочні суміші для немовлят та дітей раннього віку

0,3 (у відновленому продукті)

3.1.51

М'ясні консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,3

3.1.52

Рибні консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,5

3.1.53

Спеціалізовані продукти для лікувального харчування дітей

0,05 (у відновленому продукті)

3.2

Кадмій

3.2.1

М’ясо (крім ліверу) великої рогатої худоби, овець, свиней і домашньої птиці

0,05

3.2.2

Конина, крім ліверу

0,05 (усі види тварин)

3.2.3

Печінка великої рогатої худоби, овець, свиней і коней

0,3

3.2.4

Нирки великої рогатої худоби, овець, свиней і коней

1,0

3.2.5

М’язове м’ясо риби, крім видів, зазначених у підпунктах 3.2.6 - 3.2.8 пункту 3.2 цієї глави-4

0,05

3.2.6

М’язове м’ясо таких видів риб: 
малий тунець (Sarda sarda); 
морський смугастий лящ (Diplodus vulgaris); 
вугор (Anguilla anguilla); 
кефаль (Mugil labrosus labrosus); 
ставрида (Trachurus species); 
лувар (Luvarus imperialis); 
скумбрія (Scomber species); 
сардина (Sardina pilchardus); 
сардинопс (Sardinops species); 
тунець (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis); 
морський язик (Dicologoglossa cuneata)

0,10

3.2.7

М’язове м’ясо тунця Bullet (Auxis species)

0,20

3.2.8

М’язове м’ясо таких риб: 
анчоус (Engraulis species); 
меч-риба (Xiphias gladius)

0,2

3.2.9

Ракоподібні, крім коричневого м’яса крабів і крім голів і грудного м’яса омарів і подібних крупних ракоподібних (Nephropidae і Palinuridae)

0,50

3.2.10

Двостулкові молюски

1,0

3.2.11

Головоногі (без внутрішніх органів)

1,0

3.2.12

Злаки, крім висівок, зародків, пшениці і рису

0,10

3.2.13

Висівки, зародки, пшениця і рис

0,1 (0,03 для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування)

3.2.14

Соєві боби

0,1 (0,03 для виробництва продуктів дитячого харчування)

3.2.15

Овочі і фрукти, крім салатних овочів, свіжих пряних трав, грибів, стеблових овочів, кедрових горіхів і картоплі

0,03

3.2.16

Стеблові овочі, коренеплоди і картопля, крім селери. Щодо картоплі максимальний рівень застосовується до чищеної картоплі

0,03

3.2.17

Листові овочі, свіжі пряні трави, селера і такі гриби5: Agaricus bisporus (шампіньйон), Pleurotus ostreatus (гливи), Lentinula edodes (шиїтаке)

0,03

3.2.18

Гриби, за винятком перелічених у підпункті 3.2.17-5

0,1

3.2.19

Дієтичні добавки

1,0

3.2.20

Дієтичні добавки, вироблені з морських організмів

3,0

3.2.21

Ковбаси та кулінарні вироби із м`яса та птиці

0,05 
(0,03 для спеціалізованих продуктів шкільного харчування)

3.2.22

Консерви м'ясні та м'ясо-рослинні

0,05 
0,1 (у збірній жерстяній тарі)

3.2.23

Рибні консерви та пресерви

0,2

3.2.24

Яйця та яйцепродукти

0,01

3.2.25

Яєчні продукти сухі (яєчний порошок, білок, жовток)

0,1

3.2.26

Молоко та кисломолочні вироби

0,03 (0,02 для виробництва дитячих та дієтичних продуктів)

3.2.27

Молоко згущене

0,1

3.2.28

Молоко та молочні вироби сухі

0,03 (у перерахунку на вихідний продукт)

3.2.29

Сири та сирні вироби

0,2

3.2.30

Рибні консерви та пресерви

0,2

3.2.31

Крупи, борошно та макаронні вироби

0,1 (0,03 для виробництва продуктів дитячого харчування)

3.2.32

Хлібобулочні вироби

0,05

3.2.33

Цукор

0,05

3.2.34

Горіхи

0,1

3.2.35

Цукерки та подібні вироби

0,1

3.2.36

Какао-порошок, шоколад

0,5

3.2.37

Кава

0,05

3.2.38

Печиво

0,1

3.2.39

Гриби

0,1

3.2.40

Спеції та прянощі

0,2

3.2.41

Чай

1,0

3.2.42

Консерви овочеві

0,03 
0,05 (у збірній жерстяній тарі)

3.2.43

Консерви фруктові та ягідні

0,03 
0,05 (у збірній жерстяній тарі)

3.2.44

Жири тваринні

0,03

3.2.45

Олія рослинна та продукти її переробки

0,05

3.2.46

Напої безалкогольні, пиво, вино, горілка та інші спиртові напої

0,03

3.2.47

Ізоляти та концентрати білка

0,1

3.2.48

Казеїн

0,2

3.2.49

Пектин

0,1

3.2.50

Желатин

0,03

3.2.51

Крохмаль

0,1

3.2.52

Сіль поварена харчова

0,1

3.2.53

Продукти на молочній основі для немовлят та дітей раннього віку

0,02

3.2.54

Продукти на зерновій основі для немовлят та дітей раннього віку

0,02

3.2.55

Плодово-ягідні та плодово-овочеві консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,02

3.2.56

Овоче-молочні та плодо-молочні суміші для немовлят та дітей раннього віку

0,02 (у відновленому продукті)

3.2.57

М'ясні консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,03

3.2.58

Рибні консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,1

3.2.59

Спеціалізовані продукти для лікувального харчування дітей

0,02 (у відновленому продукті)

3.3

Ртуть

3.3.1

Рибна продукція і м’язове м’ясо риби, крім видів, перелічених у підпункті 3.3.2. Максимальний вміст застосовується до ракоподібних, крім коричневого м’яса крабів, голів і грудного м’яса омарів або подібних великих ракоподібних тварин (Nephropidae і Palinuridae)

0,3 (не хижа) 
0,5 (хижа)

3.3.2

М’язове м’ясо таких видів риб-4
удильщик (Lophius species); 
атлантичний сом (Anarhichas lupus); 
малий тунець (Sarda sarda); 
вугор (Anguilla species); 
лерин, хоплостет, рожева риба-солдат (Hoplostethus species); 
корифенові (Coryphaenoides rupestris); 
палтус (Hippoglossus hippoglossus); 
минь-ошибень (Genypterus capensis); 
марлін (Makaira species); 
мегрим (Lepidorhombus species); 
кефаль (Mullus species); 
рожевий морський вугор (Genypterus blacodes); 
щука (Esox lucius); 
макрелетунець (Orcynopsis unicolor); 
капелан звичайний (Tricopterus minutes); 
португальська акула (Centroscymnus coelolepis); 
скат (Raja species); 
морський окунь (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus); 
парусник (Istiophorus platypterus); 
лепідоп (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo); 
морський лящ, червоний пагель (Pagellus species); 
акула (всі види); 
змієподібна макрель або масляна риба (Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens); 
осетер (Acipenser species); 
меч-риба (Xiphias gladius);

0,4

тунець (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis)

0,7

3.3.3

Дієтичні добавки

0,1

3.3.4

Сіль

0,01

3.3.5

М'ясо та птиця свіжі, охолоджені та заморожені

0,03

3.3.6

Ковбаси та кулінарні вироби із м'яса та птиці

0,03 
(0,02 для спеціалізованих продуктів шкільного харчування)

3.3.7

Консерви м'ясні та м’ясо-рослинні

0,03

3.3.8

Субпродукти сільськогосподарських тварин та птиці

0,1

3.3.9

Нирки та продукти їх переробки

0,2

3.3.10

Яйця та яйцепродукти

0,02

3.3.11

Яєчні продукти сухі (яєчний порошок, білок, жовток)

0,1

3.3.12

Молоко та кисломолочні вироби

0,005

3.3.13

Молоко згущене

0,015

3.3.14

Молоко та молочні вироби сухі

0,005 (у перерахунку на вихідний продукт)

3.3.15

Сир та сирні вироби

0,02

3.3.16

Рибні консерви та пресерви

0,3 (прісноводна) 
0,4 (морська) 
0,7 (тунцева)

3.3.17

Зернові

0,03

3.3.18

Зернобобові

0,02

3.3.19

Крупи

0,03

3.3.20

Борошно та макаронні вироби

0,02

3.3.21

Хлібобулочні вироби

0,01

3.3.22

Бараночні та сухарні вироби

0,02

3.3.23

Цукор

0,01

3.3.24

Цукерки та подібні вироби

0,01

3.3.25

Какао-порошок, шоколад

0,1

3.3.26

Кава

0,02

3.3.27

Печиво

0,02

3.3.28

Овочі та картопля

0,02

3.3.29

Фрукти та виноград

0,02

3.3.30

Ягоди

0,02

3.3.31

Гриби

0,05

3.3.32

Консерви овочеві

0,02

3.3.33

Консерви фруктові та ягідні

0,02

3.3.34

Чай

0,1

3.3.35

Олія рослинна

0,03

3.3.36

Продукти переробки рослинних олій

0,05

3.3.37

Жири тваринні

0,03

3.3.38

Напої безалкогольні, пиво, вино, горілка та інші спиртові напої

0,005

3.3.39

Ізоляти та концентрати білка

0,003

3.3.40

Пектин

0,1

3.3.41

Висівки пшеничні

0,03

3.3.42

Желатин

0,05

3.3.43

Крохмаль

0,02

3.3.44

Продукти на молочній основі для немовлят та дітей раннього віку

0,005

3.3.45

Продукти на зерновій основі для немовлят та дітей раннього віку

0,01

3.3.46

Плодово-ягідні та плодово-овочеві консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,01

3.3.47

Овоче-молочні та плодо-молочні суміші для немовлят та дітей раннього віку

0,01 (у відновленому продукті)

3.3.48

М'ясні консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,02

3.3.49

Рибні консерви для немовлят та дітей раннього віку

0,15

3.3.50

Спеціалізовані продукти для лікувального харчування дітей

0,005 (у відновленому продукті)

3.4

Олово (неорганічне)* 
(ці нормативи стосуються тільки готової продукції для продажу у збірній жерстяній тарі)

3.4.1

Консервовані продукти харчування, крім напоїв

200

3.4.2

Консервовані напої, у тому числі фруктові й овочеві соки

100

3.4.3

Консервоване дитяче харчування і оброблені продукти харчування, основу яких становлять злаки, для немовлят і дітей, крім сухих продуктів і порошків-7

50

3.4.4

Консервовані дитячі молочні суміші і модифіковані дитячі суміші (у тому числі молоко для немовлят і модифіковане молоко), крім сухих продуктів і порошків-7

50

3.4.5

Консервовані дієтичні продукти для спеціального медичного призначення-7, призначені спеціально для немовлят і дітей, крім сухих продуктів і порошків

50