Найменування категорії харчових продуктів

Позначення

1. Рафіновані олії тваринного походження

"Олія" разом з прикметником "тваринна" або зазначенням тварини походження. Зазначення у маркуванні гідрогенізованої олії має супроводжуватися словами "повністю гідрогенізована" або "частково гідрогенізована"

2. Рафіновані жири тваринного походження

"Жир" разом з прикметником "тваринний" або зазначенням тварини походження. Зазначення у маркуванні гідрогенізованого жиру має супроводжуватися словами "повністю гідрогенізований" або "частково гідрогенізований"

3. Борошняні суміші, одержані з двох або більше видів зернових

"Борошно", одразу після якого наводиться перелік видів зернових, з яких воно вироблено, за масою у порядку зменшення

4. Крохмалі та крохмалі, модифіковані фізичним способом або за допомогою харчових ензимів

"Крохмаль"

5. Риба усіх видів, якщо риба є інгредієнтом іншого харчового продукту, за умови що в назві і представленні такого харчового продукту не зазначається певна порода риби

"Риба"

6. Сир усіх сортів, якщо сир або суміш сирів є інгредієнтом іншого харчового продукту, за умови що в назві і представленні такого харчового продукту не зазначається певний сорт сиру

"Сир"

7. Усі прянощі, маса яких у харчовому продукті не перевищує 2 відсотки

"Прянощі"  або " Пряна суміш"

8. Усі трави або частини трав, маса яких у харчовому продукті не перевищує 2 відсотки

"Трава(и)" або "Суміш трав"

9. Усі типи компонентів (складових), що використовуються для виробництва гумової основи для жувальної гумки

"Гумова основа"

10. Усі види випеченої крихти із зернових продуктів

"Паніровка" або "Панірувальні сухарі"

11. Усі види цукрози

"Цукор"

12. Безводна декстроза або декстрози моногідрат

"Декстроза"

13. Сироп глюкози або безводний сироп глюкози

"Глюкозний сироп"

14. Усі типи молочних білків (казеїни, казеїнати та білки молочної сироватки) та їх суміші

"Молочні білки"

15. Какао-масло, вироблене шляхом віджимання, шнека або рафіноване масло-какао

"Какао-масло"

16. Усі види вина

"Вино"

17. Скелетні м’язи, у тому числі  діафрагма та жувальні м’язи (крім серця, язика та м’язів голови), м’язи зап’ястка, передплесна та хвоста ссавців та птахів, придатні для споживання людиною разом з натурально включеними сполучними тканинами, якщо вони є інгредієнтом інших харчових продуктів, у яких загальний вміст жиру та сполучної тканини не перевищує нижченаведених значень

Максимальний вміст жиру та сполучної тканини для інгредієнтів, що позначаються словом "м’ясо":

Види тварин

Вміст жиру

Співвідношення вмісту колагену до вмісту тваринних білків-1

М’ясо ссавців (крім кролів та свиней) та суміші м’яса різних тварин, в яких переважає м’ясо ссавців

25 %

25 %

М’ясо свиней

30 %

25 %

М’ясо птиці та кролів

15 %

10 %

Якщо наведені у таблиці  максимальні значення перевищено, але при цьому задоволено всі інші критерії визначення "м’ясо", вміст м’яса має бути відповідно скоригований у бік зменшення, а в переліку інгредієнтів, крім  м’яса, має зазначатися наявність жиру та/або сполучної тканини.

Під це визначення не підпадають харчові продукти, які підпадають під визначення "м’ясо механічного обвалювання"

"М’ясо… " та назва(и) видів тварин, з яких походить м’ясо

18. Усі типи продуктів, що підпадають під визначення "м’ясо механічного обвалювання"

"М’ясо механічного обвалювання" та назва(и) тварин, з яких воно походить