МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
12.06.2019 № 316
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 липня 2019 р.
за № 742/33713
Про затвердження Норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядку розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах
Відповідно до статей 7, 22 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні», пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119 (із змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах;
Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах.
2. Департаменту стратегії та економічного розвитку забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Заступник Міністра
В. Топчій
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів
В. Лапа
Голова
Державної регуляторної служби України
К. Ляпіна
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
12 червня 2019 року № 316
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 липня 2019 р.
за № 742/33713
НОРМИ
природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
12 червня 2019 року № 316
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 липня 2019 р.
за № 743/33714
ПОРЯДОК
розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах
Порядок розрахунку норм.docx
Завантажити
Додаток 1
до Порядку розрахунку норм
природних втрат зерна
та продуктів його переробки
при зберіганні на зернових складах
та зернопереробних підприємствах
(пункт 1 розділу I)
НОРМИ
біологічних втрат при зберіганні зерна та продуктів його переробки
Найменування культури і продукції
|
Термін зберігання
|
В елеваторах, %
|
На складах
|
На облаштованих для зберігання майданчиках і сапетках, %
|
насипом, %
|
у тарі, %
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
Пшениця, жито, ячмінь, полба
|
3 міс.
|
0,045
|
0,07
|
0,04
|
0,12
|
6 міс.
|
0,055
|
0,09
|
0,06
|
0,16
|
1 р.
|
0,095
|
0,115
|
0,09
|
-
|
Овес
|
3 міс.
|
0,055
|
0,09
|
0,05
|
0,15
|
6 міс.
|
0,065
|
0,125
|
0,07
|
0,20
|
1 р.
|
0,105
|
0,165
|
0,09
|
-
|
Рис-зерно
|
3 міс.
|
0,045
|
0,08
|
0,05
|
-
|
6 міс.
|
0,075
|
0,145
|
0,07
|
-
|
1 р.
|
0,115
|
0,105
|
0,10
|
-
|
Гречка
|
3 міс.
|
0,055
|
0,08
|
0,05
|
-
|
6 міс.
|
0,075
|
0,11
|
0,07
|
-
|
1 р.
|
0,10
|
0,145
|
0,10
|
-
|
Просо, чумиза, сорго
|
3 міс.
|
0,06
|
0,11
|
0,06
|
0,14
|
6 міс.
|
0,08
|
0,15
|
0,08
|
-
|
1 р.
|
0,13
|
0,19
|
0,10
|
-
|
Кукурудза в зерні
|
3 міс.
|
0,075
|
0,13
|
0,07
|
0,18
|
6 міс.
|
0,115
|
0,165
|
0,10
|
0,22
|
|
1 р.
|
0,155
|
0,21
|
0,13
|
-
|
Кукурудза в качанах
|
3 міс.
|
-
|
0,25
|
-
|
0,45
|
6 міс.
|
-
|
0,30
|
-
|
0,55
|
1 р.
|
-
|
0,45
|
-
|
-
|
Горох, сочевиця, боби, квасоля, вика, соя
|
3 міс.
|
0,045
|
0,07
|
0,04
|
-
|
6 міс.
|
0,06
|
0,09
|
0,06
|
-
|
1 р.
|
0,095
|
0,115
|
0,08
|
-
|
Соняшникове насіння
|
3 міс.
|
0,13
|
0,20
|
0,12
|
0,24
|
6 міс.
|
0,175
|
0,25
|
0,15
|
-
|
1 р.
|
0,225
|
0,30
|
0,20
|
-
|
Інші олійні культури
|
3 міс.
|
-
|
0,10
|
0,08
|
-
|
|
6 міс.
|
-
|
0,13
|
0,11
|
-
|
1 р.
|
-
|
0,17
|
0,14
|
-
|
Крупа і рис обрушені
|
3 міс.
|
-
|
-
|
0,04
|
-
|
6 міс.
|
-
|
-
|
0,06
|
-
|
1 р.
|
-
|
-
|
0,09
|
-
|
Борошно
|
3 міс.
|
-
|
-
|
0,05
|
-
|
|
6 міс.
|
-
|
-
|
0,07
|
-
|
1 р.
|
-
|
-
|
0,10
|
-
|
Висівки і мучка
|
3 міс.
|
-
|
0,20
|
0,12
|
-
|
6 міс.
|
-
|
0,25
|
0,16
|
-
|
1 р.
|
-
|
0,35
|
0,20
|
-
|
Комбікорми
|
до 1 міс.
|
-
|
0,04
|
-
|
-
|
за кожний наступний місяць
|
-
|
0,01
|
-
|
-
|
Премікси
|
3 міс.
|
-
|
-
|
0,12
|
-
|
6 міс.
|
-
|
-
|
0,16
|
-
|
Насіння трав:
|
|
|
|
|
|
конюшина, люцерна, буркун
|
більше 3 міс. до 6 міс.
|
-
|
-
|
0,15
|
-
|
більше 6 міс.
|
-
|
-
|
0,20
|
-
|
тимофіївка, тонконіг луговий, польовиця біла
|
більше 3 міс. до 6 міс.
|
-
|
-
|
0,14
|
-
|
більше 6 міс.
|
-
|
-
|
0,22
|
-
|
житняк, пирій безкореневищний, вівсяниця лугова, вівсяниця червона, еспарцет, середела та інші
|
більше 3 міс. до 6 міс.
|
-
|
-
|
0,10
|
-
|
більше 6 міс.
|
-
|
-
|
0,15
|
-
|
суданська трава, могар
|
більше 3 міс. до 6 міс.
|
-
|
-
|
0,15
|
-
|
більше 6 міс.
|
-
|
-
|
0,25
|
-
|
люпин
|
більше 3 міс. до 6 міс.
|
-
|
-
|
0,18
|
-
|
більше 6 міс.
|
-
|
-
|
0,24
|
-
|
Додаток 2
до Порядку розрахунку норм
природних втрат зерна
та продуктів його переробки
при зберіганні на зернових складах
та зернопереробних підприємствах
(пункт 3 розділу II)
ПРИКЛАД
визначення середнього терміну зберігання зерна
Операції щодо надходження та відпускання зерна проводилися в період з 16 вересня до 19 листопада:
Дата
(залишок на):
|
Надходження (кг)
|
Відпускання (кг)
|
Залишок (кг)
|
16 вересня
|
46 450
|
-
|
46 450
|
20 вересня
|
72 540
|
3 611
|
115 379
|
28 вересня
|
64 044
|
27 854
|
151 569
|
13 жовтня
|
148 431
|
40 000
|
260 000
|
25 жовтня
|
50 178
|
18 023
|
292 155
|
11 листопада
|
7 845
|
60 000
|
240 000
|
12 листопада
|
-
|
104 500
|
135 500
|
13 листопада
|
-
|
60 400
|
75 100
|
19 листопада
|
-
|
73 200
|
-
|
фактичний залишок
|
|
|
1 784
|
|
|
|
нестача 116
|
разом
|
389 488
|
387 588
|
|
Кількість днів зберігання перевірки: вересень - 15, жовтень - 31, листопад - 18, усього - 64.
За сумою щоденних залишків і обсягом надходження визначається термін зберігання: 122 950 : 3 895 = 32 дні.
Для визначення терміну зберігання в місяцях кількість днів зберігання ділиться на 30.