Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Зміст
Наразі діє
Набрання чинності 06.08.2019
Тип документа Наказ
Номер документа 316
Дата затвердження 12.06.2019
Дата вступу в дію 06.08.2019
Суб'єкт Міністерство аграрної політики та продовольства України
Галузі Адміністративне право
Наказ затверджено Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

12.06.2019  № 316

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 липня 2019 р.
за № 742/33713

Про затвердження Норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядку розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах

Відповідно до статей 7, 22 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні», пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119 (із змінами), НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах;

Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах.

2. Департаменту стратегії та економічного розвитку забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Заступник Міністра

В. Топчій

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

В. Лапа


Голова
Державної регуляторної служби України

К. Ляпіна


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
12 червня 2019 року № 316

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 липня 2019 р.
за № 742/33713

НОРМИ
природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах

 


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
12 червня 2019 року № 316

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 липня 2019 р.
за № 743/33714

ПОРЯДОК
розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах

 

Порядок розрахунку норм.docx
Завантажити

Додаток 1
до Порядку розрахунку норм
природних втрат зерна
та продуктів його переробки
при зберіганні на зернових складах
та зернопереробних підприємствах
(пункт 1 розділу I)

НОРМИ
біологічних втрат при зберіганні зерна та продуктів його переробки

Найменування культури і продукції

Термін зберігання

В елеваторах, %

На складах

На облаштованих для зберігання майданчиках і сапетках, %

насипом, %

у тарі, %

1

2

3

4

5

6

Пшениця, жито, ячмінь, полба

3 міс.

0,045

0,07

0,04

0,12

6 міс.

0,055

0,09

0,06

0,16

1 р.

0,095

0,115

0,09

-

Овес

3 міс.

0,055

0,09

0,05

0,15

6 міс.

0,065

0,125

0,07

0,20

1 р.

0,105

0,165

0,09

-

Рис-зерно

3 міс.

0,045

0,08

0,05

-

6 міс.

0,075

0,145

0,07

-

1 р.

0,115

0,105

0,10

-

Гречка

3 міс.

0,055

0,08

0,05

-

6 міс.

0,075

0,11

0,07

-

1 р.

0,10

0,145

0,10

-

Просо, чумиза, сорго

3 міс.

0,06

0,11

0,06

0,14

6 міс.

0,08

0,15

0,08

-

1 р.

0,13

0,19

0,10

-

Кукурудза в зерні

3 міс.

0,075

0,13

0,07

0,18

6 міс.

0,115

0,165

0,10

0,22

 

1 р.

0,155

0,21

0,13

-

Кукурудза в качанах

3 міс.

-

0,25

-

0,45

6 міс.

-

0,30

-

0,55

1 р.

-

0,45

-

-

Горох, сочевиця, боби, квасоля, вика, соя

3 міс.

0,045

0,07

0,04

-

6 міс.

0,06

0,09

0,06

-

1 р.

0,095

0,115

0,08

-

Соняшникове насіння

3 міс.

0,13

0,20

0,12

0,24

6 міс.

0,175

0,25

0,15

-

1 р.

0,225

0,30

0,20

-

Інші олійні культури

3 міс.

-

0,10

0,08

-

 

6 міс.

-

0,13

0,11

-

1 р.

-

0,17

0,14

-

Крупа і рис обрушені

3 міс.

-

-

0,04

-

6 міс.

-

-

0,06

-

1 р.

-

-

0,09

-

Борошно

3 міс.

-

-

0,05

-

 

6 міс.

-

-

0,07

-

1 р.

-

-

0,10

-

Висівки і мучка

3 міс.

-

0,20

0,12

-

6 міс.

-

0,25

0,16

-

1 р.

-

0,35

0,20

-

Комбікорми

до 1 міс.

-

0,04

-

-

за кожний наступний місяць

-

0,01

-

-

Премікси

3 міс.

-

-

0,12

-

6 міс.

-

-

0,16

-

Насіння трав:

         

конюшина, люцерна, буркун

більше 3 міс. до 6 міс.

-

-

0,15

-

більше 6 міс.

-

-

0,20

-

тимофіївка, тонконіг луговий, польовиця біла

більше 3 міс. до 6 міс.

-

-

0,14

-

більше 6 міс.

-

-

0,22

-

житняк, пирій безкореневищний, вівсяниця лугова, вівсяниця червона, еспарцет, середела та інші

більше 3 міс. до 6 міс.

-

-

0,10

-

більше 6 міс.

-

-

0,15

-

суданська трава, могар

більше 3 міс. до 6 міс.

-

-

0,15

-

більше 6 міс.

-

-

0,25

-

люпин

більше 3 міс. до 6 міс.

-

-

0,18

-

більше 6 міс.

-

-

0,24

-

Додаток 2
до Порядку розрахунку норм
природних втрат зерна
та продуктів його переробки
при зберіганні на зернових складах
та зернопереробних підприємствах
(пункт 3 розділу II)

ПРИКЛАД
визначення середнього терміну зберігання зерна

Операції щодо надходження та відпускання зерна проводилися в період з 16 вересня до 19 листопада:

 

Дата
(залишок на):

Надходження (кг)

Відпускання (кг)

Залишок (кг)

16 вересня

46 450

-

46 450

20 вересня

72 540

3 611

115 379

28 вересня

64 044

27 854

151 569

13 жовтня

148 431

40 000

260 000

25 жовтня

50 178

18 023

292 155

11 листопада

7 845

60 000

240 000

12 листопада

-

104 500

135 500

13 листопада

-

60 400

75 100

19 листопада

-

73 200

-

фактичний залишок

   

1 784

     

нестача 116

разом

389 488

387 588

 

Кількість днів зберігання перевірки: вересень - 15, жовтень - 31, листопад - 18, усього - 64.

За сумою щоденних залишків і обсягом надходження визначається термін зберігання: 122 950 : 3 895 = 32 дні.

Для визначення терміну зберігання в місяцях кількість днів зберігання ділиться на 30.

Про затвердження Норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядку розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах
Пов'язані публікації