Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Зміст
Наразі діє
Набрання чинності 01.01.2006
Тип документа Закон
Номер документа 2662-IV
Дата затвердження 16.06.2005
Дата вступу в дію 01.01.2006
Суб'єкт Верховна Рада України
Галузі Адміністративне право
Цей Закон регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов'язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов'язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.

Дія цього Закону поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства. Дія цього Закону не поширюється на виробників винограду і вина домашнього, призначених для власного споживання.


З А К О Н   У К Р А Ї Н И
 

Про виноград та виноградне вино
 

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2005, N 31, ст.419 )
 

{ Із змінами, внесеними згідно із Законами
   N 3235-IV ( 3235-15 ) від 20.12.2005, ВВР, 2006, N 9, N 10-11,
                                                           ст.96
   N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006, ВВР, 2006, N 26, ст.214
   N  489-V  (  489-16 ) від 19.12.2006, ВВР, 2007, N 7-8, ст.66
   N 107-VI  (  107-17 ) від 28.12.2007, ВВР, 2008, N 5-6, N 7-8,
                                                            ст.78 }

 

{ Додатково див. Рішення Конституційного Суду
            N 10-рп/2008 ( v010p710-08 ) від 22.05.2008 }

 

{ Із змінами, внесеними згідно із Законами
   N  309-VI   (  309-17 ) від 03.06.2008, ВВР, 2008, N 27-28, ст.253

N 1103-VI   ( 1103-17 ) від 05.03.2009, ВВР, 2009, N 31, ст.451
   N 2974-VI   ( 2974-17 ) від 03.02.2011, ВВР, 2011, N 33, ст.327
   N 3043-VI   ( 3043-17 ) від 17.02.2011, ВВР, 2011, N 37, ст.373
   N 5462-VI   ( 5462-17 ) від 16.10.2012, ВВР, 2014, N 6-7, ст.80
   N  406-VII  (  406-18 ) від 04.07.2013, ВВР, 2014, N 20-21, ст.712

N 1193-VII  ( 1193-18 ) від 09.04.2014, ВВР, 2014, N 23, ст.873
   N 1638-VII  ( 1638-18 ) від 12.08.2014, ВВР, 2014, N 40, ст.2017
   N 2245-VIII ( 2245-19 ) від 07.12.2017, ВВР, 2018, N 8, ст.46
   N 2360-VIII ( 2360-19 ) від 20.03.2018 }
 
 

      { У тексті Закону  слова "спеціально  уповноважений          центральний  орган  виконавчої влади з сільського          господарства"  у всіх відмінках замінено  словами          "центральний  орган  виконавчої  влади  з  питань          аграрної    політики    та     продовольства"   у          відповідному відмінку згідно із Законом N 3043-VI          ( 3043-17 ) від 17.02.2011 }  

  { У тексті Закону слова "центральний орган виконавчої влади з      питань аграрної політики та продовольства" в усіх відмінках      замінено  словами "центральний орган  виконавчої влади,  що      реалізує державну   аграрну   політику,  політику  у  сфері      сільського господарства" у відповідному відмінку  згідно із      Законом N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }    

     Цей Закон регулює правові відносини у сфері виноградарства та  виноробства  України,  пов'язані  з  веденням   виноградників   та  виробництвом  винограду,  вина  та  інших  продуктів  виноробства,  визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права  і  обов'язки  виробників,  повноваження органів виконавчої влади і  спрямований на  посилення  боротьби  з  фальсифікацією  виноробної  продукції в Україні.  

     Дія цього  Закону  поширюється на юридичних та фізичних осіб,  господарська  діяльність  яких  включає  виробництво,  реалізацію,  експорт  та  імпорт  товарної  продукції в галузі виноградарства і  виноробства.  Дія  цього  Закону  не  поширюється  на   виробників  винограду і вина домашнього, призначених для власного споживання.  

Розділ I

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

     Стаття 1. Визначення основних термінів  

     У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:  

     1) виноградарсько-виноробна  галузь - сукупність підприємств,  організацій,  науково-дослідницьких  закладів,  зайнятих  у  сфері  виробництва   винограду,   виробництва   і  реалізації  виноробної  продукції;  

     2) виноградарство - сукупність організаційних і технологічних  прийомів  розмноження,  культивування і збору винограду; { Пункт 2  статті 1 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     3) виноробство - сукупність  організаційних  і  технологічних  прийомів  виготовлення  виноробної продукції; { Пункт 3 статті 1 в  редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     4) виноградники   -   промислові   насадження  винограду  для  виноробства  на  площі  понад  0,5  гектара;  { Пункт 4 статті 1 в  редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     5) зрідженість    виноградників   -   відсоткове   відношення  неіснуючих кущів до номінальної (розрахункової)  їх  кількості  на  даній площі;  

     6)  столові сорти винограду - сорти винограду, що вирощуються  для  споживання  у  свіжому вигляді; { Пункт 6 статті 1 в редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     7) технічні сорти винограду - сорти винограду, призначені для  виробництва  виноробної  продукції;  { Пункт 7 статті 1 в редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     8)   гібриди   прямі  виробники  -  сорти  винограду  першого  покоління  від  схрещування  сортів  виду  Vitis vinifera з іншими  видами  винограду  роду  Vitis:  Зейбель,  Террас,  Бако, Кастель,  Кудерк,  Отелло,  Жакез,  Клінтон,  Ербемон;  { Пункт 8 статті 1 в  редакції  Законів  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006, N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     9) районовані  сорти  винограду  -  визначені для певної зони  виноградарства  сорти   винограду,   що   забезпечують   найбільшу  господарську  ефективність  виноградарства  і  виноробства  в  цій  місцевості  та  включені  до  Державного  реєстру  сортів  рослин,  придатних для поширення в Україні;  

     10) зона  виноградарства  -  географічна  територія України з  придатними  агроекологічними  умовами  для   розведення   культури  винограду;  

     11)  сусло  - свіжовіджатий сік, що одержують при подрібненні  та  пресуванні  винограду  чи  мезги,  призначений для виробництва  виноматеріалів,  бродіння  якого  здійснюється  у  місці переробки  винограду;  {  Пункт  11  статті  1  в редакції Закону  N  3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     12) вино   -   алкогольний  напій,  вироблений  з  винограду,  міцність   якого   набувається   внаслідок   спиртового   бродіння  роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин  кріплених   -  підвищується  шляхом  додавання  спирту  етилового,  ректифікованого    та/або    спирту    етилового   ректифікованого  виноградного,  та/або  дистиляту виноградного спиртового. Міцність  вин  може становити від 9 до 20 відсотків об'ємних. Органолептичні  якості  вина  повинні  відповідати природному складу винограду або  відтворювати   особливості,   набуті   внаслідок   купажування  чи  спеціальної  технологічної  обробки  виноматеріалів;  {  Пункт  12  статті  1  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006;  із змінами, внесеними згідно із Законами N 2974-VI ( 2974-17 ) від  03.02.2011, N 2245-VIII ( 2245-19 ) від 07.12.2017 }  

     13) виноробна місцевість - територія,  на якій технічні сорти  винограду постійно  досягають  цукристості  у  суслі  не  менш  як  150 г/куб.  дм  (на  території  Автономної   Республіки   Крим   -  160 г/куб. дм);  

     14) виноматеріали виноградні - продукти  первинної  переробки  винограду,  призначені  для  виробництва  вин  та іншої виноробної  продукції;  {  Пункт  14  статті  1  в  редакції  Закону N 3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     15) виноматеріали   коньячні   -   молоді   натуральні   сухі  виноматеріали,  виготовлені  з  винограду  у  "білий"   спосіб   з  дотриманням    технологічних   особливостей   і   призначені   для  виробництва  спирту  коньячного;  {  Пункт  15 статті 1 в редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     16) виноматеріали шампанські - виноматеріали,  виготовлені  з  регламентованих  сортів  винограду у "білий" спосіб за спеціальною  технологією  і  призначені для виробництва шампанського України та  ігристих  вин;  {  Пункт  16  статті 1 в редакції Закону N 3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     17) вино газоване - вино,  піняста властивість  якого  набута  внаслідок  його  штучного  насичення діоксидом вуглецю; { Пункт 17  статті 1 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     18) вино  ігристе  -  вино,  піняста властивість якого набута  внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження,  що  утворюється  під  час  бродіння  сусла або вторинного бродіння  виноматеріалів  у герметично закритих посудинах; { Пункт 18 статті  1 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     19)  шампанське  України  -  біле  ігристе  вино, виготовлене  шляхом його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження при  вторинному  бродінні  шампанських  виноматеріалів  з використанням  сахарози  в  герметично  закритих  ємностях міцністю не нижче 10,5  відсотка  об'ємних  одиниць. При здійсненні процесу шампанізації в  пляшках  з  наступною  трирічною  витримкою ігристе вино має назву  "Шампанське  України  класичне";  {  Пункт  19 статті 1 в редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006; із змінами, внесеними  згідно із Законом N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     20) вино колекційне - спеціально відібране марочне вино,  яке  після  закінчення  встановлених  строків визрівання в дубовій тарі  додатково витримується в пляшках не менш як 3 роки  у  спеціальних  сховищах  з  чітко  визначеними  параметрами  витримки; { Пункт 20  статті 1 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     21)   вино  контрольованого  найменування  -  вино  стабільно  високої  якості,  що  виробляється  за спеціальною або традиційною  технологією  з визначених сортів винограду строго регламентованого  географічного   району.   Походження   і  якість  вина  спеціально  контролюються  на  всіх  етапах  виробництва  сировини  та готової  продукції;  {  Пункт  21  статті  1  в  редакції  Закону N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     22) вино кріплене - вино,  одержане в результаті повного  або  неповного збродження цукрів сусла шляхом припинення бродіння через  додавання спирту етилового ректифікованого та/або спирту етилового  ректифікованого   виноградного,   та/або   дистиляту  виноградного  спиртового;  {  Пункт  22  із змінами, внесеними згідно із Законом  N 2245-VIII ( 2245-19 ) від 07.12.2017 }  

     23)  вино  марочне - столове або кріплене вино вищої якості з  характерними  для  обумовленої  виноробної  місцевості  та  сортів  винограду    особливостями,    яке   пройшло   дозрівання   шляхом  технологічної  витримки  в  дубовій  тарі  не  менш  як 1,5 року з  моменту  закладки  на  витримку;  {  Пункт  23 статті 1 в редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006; із змінами, внесеними  згідно із Законом N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }    

     {  Пункт  24  статті 1 виключено на підставі Закону N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }    

     {  Пункт  25  статті 1 виключено на підставі Закону N 1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }    

     26)  вино  ординарне - вино, виготовлене за загальноприйнятою  технологією відповідно до державних стандартів та діючих технічних  умов,  яке  реалізується  з  1  січня  року, наступного за врожаєм  винограду.  За спеціальними технічними умовами допускається випуск  молодих  столових  вин,  що  виробляються з виноматеріалів окремих  сортів  винограду або їх суміші і реалізуються в рік урожаю або не  пізніше  трьох  місяців  після  завершення процесу бродіння сусла;  {  Пункт  26  статті 1 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними  згідно із Законами N 1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009, N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     26-1)  вино  ординарне  витримане  -  вино поліпшеної якості,  виготовлене  за  спеціальною  технологією з виноматеріалів окремих  сортів  винограду чи їх суміші, з обов'язковою витримкою у дубовій  тарі  перед  розливом не менше шести місяців; { Статтю 1 доповнено  пунктом  26-1  згідно  із  Законом  N  2974-VI  (  2974-17  )  від  03.02.2011 }  

     27) вино сортове  -  вино,  виготовлене  з  винограду  одного  сорту.  Допускається  використання  до  15  відсотків інших сортів  винограду того ж ботанічного виду;  

     28) вино  столове  -  вино,  виготовлене  шляхом  повного  чи  неповного  збродження  сусла.  Залежно від вмісту цукрів,  столове  вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке;  

     29)  вино  спеціального  типу  -  вино,  яке згідно з видовою  назвою за походженням належить до традиційного типу і має особливі  смакові якості,  набуті  в  результаті  спеціальної  технологічної  обробки виноматеріалів відповідно до свого прототипу,  назву якого  воно носить;  {  Пункт  29 статті 1 в редакції Законів  N  3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006, N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     30)   купаж   -   суміш   у   певному  співвідношенні  різних  виноматеріалів,  коньячних  спиртів  з компонентами, встановленими  технологічними  інструкціями  для  надання  вину,  коньяку України  типовості,    забезпечення    випуску    стабільних    за   своїми  органолептичними  і  фізико-хімічними  показниками  вин і коньяків  України.  Технологічна  операція  приготування  купажу має назву -  купажування,  а вина мають назву - купажовані; { Пункт 30 статті 1  із  змінами, внесеними згідно із Законом N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006;   в   редакції  Закону  N  2974-VI  (  2974-17  )  від  03.02.2011 }  

     31) витримка   -  тривалий  технологічний  процес  дозрівання  виноматеріалу або коньячного спирту в технологічній тарі у  певних  умовах,  що  сприяють  формуванню  його  типовості  та  покращенню  якості;   {  Пункт  31  статті  1  в  редакції  Закону  N  2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     32)  фальсифікація вин, вермутів, коньяків України і бренді -  умисна   з  корисливою  метою  підробка  вин,  вермутів,  коньяків  України, бренді за походженням (місцем виробництва) або їх складом  шляхом  додавання  нешкідливих  чи  шкідливих  для здоров'я людини  речовин,  а  також  виготовлення  винних  і  коньячних сурогатів у  процесі  виробництва,   транспортування,  зберігання  та  продажу;  {  Пункт  32  статті 1 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     33) якість вина - ступінь відповідності вина органолептичному  сприйняттю   і   фізико-хімічним  показникам,  які  характеризують  конкретний тип (марку) вина.  Оцінюється в балах  за  прийнятою  у  виноробстві системою;  

     34) шапталізація - технологічний прийом підсолоджування сусла  при  виробництві  столових  сухих  і  шампанських  виноматеріалів;  { Статтю  1  доповнено  пунктом  34  згідно  із  Законом N 3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }    

     {  Пункт  35  статті  виключено  на підставі Закону N 1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }    

     36) виноробна продукція - вина тихі,  шампанські,  ігристі та  газовані, вермути, бренді, коньяки і алкогольні напої виноградного  походження;  {  Статтю  1 доповнено пунктом 36 згідно  із  Законом  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     37) підприємства  первинного виноробства - підприємства,  які  здійснюють переробку винограду,  виробництво виноматеріалів, сусла  або соку консервованого, концентрату виноградного соку, займаються  витримкою    виноматеріалів,    а   також   утилізацією   відходів  виноробства;  {  Статтю  1  доповнено пунктом 37 згідно із Законом  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно  із Законом N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     38)  підприємства  вторинного виноробства - підприємства, які  займаються  витримкою  виноматеріалів,  обробкою виноматеріалів та  розливом  або  тільки  розливом  вин у споживчу тару відповідно до  нормативних  документів; { Статтю 1 доповнено пунктом 38 згідно із  Законом  N  3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006; в редакції Законів  N  1103-VI  (  1103-17 ) від 05.03.2009, N 2974-VI ( 2974-17 ) від  03.02.2011 }  

     39) коньяки України - міцні алкогольні  напої  з  характерним  букетом  і  смаком,  виготовлені  шляхом купажу спиртів коньячних,  отриманих   методом   дистиляції   коньячних   виноматеріалів   на  спеціальних мідних апаратах з фракціонуванням, витриманих не менше  трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях  з дубовою клепкою. Залежно від строку витримки спиртів коньячних і  їх якості коньяки України  поділяються  на  ординарні,  марочні  і  колекційні.   Коньяки   України  можуть  випускатися  під  власною  назвою;  {  Статтю  1  доповнено  пунктом  39  згідно  із  Законом  N 3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006; в редакції Закону N 1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     40) спирт   етиловий   -   спирт   етиловий   ректифікований,  виготовлений  з  крохмале-цукромісткої  сировини   або   продуктів  переробки   винограду   шляхом  їх  збродження,  відокремлення  та  очищення  до визначеного стандартом вмісту інших речовин; { Статтю  1 доповнено пунктом 40 згідно із Законом N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     41)  прототип  вина - тип вина, що історично склався в певних  географічних регіонах внаслідок використання специфічних  прийомів  переробки винограду певних сортів та способів обробки мезги, сусла  або виноматеріалів,  який став прообразом (попередником і зразком)  для  виробництва  відповідного  типу  вина  в  тій самій або іншій  географічній  зоні  вирощування  винограду;  {  Статтю 1 доповнено  пунктом   41   згідно  із  Законом  N  2974-VI  (  2974-17  )  від  03.02.2011 }  

     42)  дистилят  виноградний  спиртовий  -  дистилят з об’ємною  часткою   спирту  етилового  від  70  до  80  відсотків  об’ємних,  одержаний    шляхом    дистиляції    виноматеріалів   виноградних,  виготовлених  без  застосування  сірчистого  ангідриду  або  вміст  сірчистої   кислоти   в   яких   зменшено   шляхом   її  видалення  (десульфітації) до встановлених норм, у тому числі непридатних для  виробництва  вин  виноградних,  десульфітованих  вин  виноградних,  віджатих  дріжджових  та  гущових  осадів,  виноградних вичавок на  спеціальних  апаратах  безперервної  чи  періодичної  дії, методом  фракціонування чи подвійної згонки з отриманням первинного відгону  дистиляту  з  вмістом  спирту  від  23 до 32 відсотків об’ємних, з  подальшим  його  фракціонуванням  для  підвищення  об’ємної частки  етилового  спирту  від  70  до  80  відсотків об’ємних. { Статтю 1  доповнено пунктом 41 згідно із Законом N 2245-VIII ( 2245-19 ) від  07.12.2017 }  

Розділ II

СИРОВИННА БАЗА ВИНОРОБСТВА (ВИНОГРАДАРСТВО)

     Стаття 2. Порядок опорядження та утримання виноградників  

     Виноградні насадження  технічних   та   столових   сортів   у  господарствах   усіх   форм   власності  підлягають  реєстрації  в  центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну аграрну  політику, політику у сфері сільського господарства.  

     Центральний  орган  виконавчої  влади з, що реалізує державну  аграрну   політику,  політику  у  сфері  сільського  господарства,  визначає  з  виділенням  у  натурі  зони  виробництва винограду. У  виділених   зонах   регламентується   сортовий  склад  вирощування  винограду  відповідно  до  спеціалізації  району виноградарства та  заявлених категорій вина.  

     Садіння  виноградників  для  виноробства  дозволяється лише у  виноробних    місцевостях   із   застосуванням   районованих   або  перспективних  сортів  винограду  відповідно  до   проекту,   який  затверджений  центральним  органом виконавчої влади, що забезпечує  формування   державної   аграрної   політики,   політики  у  сфері  сільського   господарства.   Гібриди   прямі  виробники,  що  є  в  насадженнях,  підлягають  заміні,  а нерайоновані сорти підлягають  заміні або районуванню протягом 15 років.

{  Частина третя статті 2 в редакції Законом N 2974-VI ( 2974-17 )  від  03.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законом N 5462-VI  ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     Сорти   винограду,   посаджені   відповідно  до  проекту  для  випробування  нових  селекційних  сортів  винограду, за позитивних  результатів сортовипробування районуються у встановленому порядку.  {  Статтю  2  доповнено новою частиною згідно із Законом N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Придбаний садивний   матеріал   вітчизняного  або  іноземного  походження,  призначений  для  садіння  виноградників,   проходить  обов'язкову   сертифікацію   в   установах,   які   мають   на  це  повноваження,  та акредитацію. Ця норма не поширюється на садивний  матеріал,  отриманий  у  власних  розсадниках,  розміщених  у зоні  садіння виноградників.

{  Статтю  2  доповнено новою частиною згідно із Законом N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Державний перепис виноградників здійснюється не менше  одного  разу на 10 років.  

     Списання виноградників усіх форм власності, які закладені  за  рахунок  державних коштів, організується і проводиться центральним  органом  виконавчої  влади, що реалізує державну аграрну політику,  політику   у   сфері   сільського   господарства,  з  обов'язковим  відновленням площ виноградних насаджень.

{  Частина  статті  2  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Зрідженість молодих (до 5 років) виноградників, на закладення  яких  та  на  догляд  за якими використовувалися повністю державні  кошти,  що зумовлена недбалим доглядом за  ними,  розцінюється  як  безгосподарне  використання  земель,  у  зв'язку з чим винних осіб  може бути притягнуто  до  адміністративної  відповідальності.  При  зрідженості   понад   60  відсотків  виноградники  виключаються  з  державного  реєстру,  паспорт  на  них   анулюється   і   державне  фінансування  на садіння та догляд за виноградниками припиняється.  {  Частина  статті  2  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Стаття 3. Вимоги до якості сировини  

     Для  виробництва  вин  і  коньяків  України  використовуються  технічні   сорти  винограду,  що  відповідають  вимогам  державних  стандартів.  Не допускається при переробці змішування європейських  сортів  винограду  з  сортами  виду  Лабруска та гібридами прямими  виробниками.  Столові сорти винограду можуть використовуватися для  виготовлення  ординарних  вин.  Для  виробництва  ординарних  вин,  бренді  і  коньяків України допускається використовування столових  сортів  винограду,  якщо  за  вмістом цукрів та іншими показниками  якості  вони  відповідають вимогам, що пред'являються до винограду  технічних сортів.

{  Частина перша статті 3 в редакції Законів N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006, N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Для виробництва  вин  допускається  переробка  зав'яленого на  кущах винограду   до   цукристості   в   суслі   не    більш    як  40 г/100 куб. см.  

     Використання сушеного  винограду (ізюму) для виготовлення вин  забороняється.  Випадки  порушення  цієї  норми  розглядаються  як  фальсифікація вина.  

Розділ III

ВИРОБНИЦТВО ВИНОРОБНОЇ ПРОДУКЦІЇ (ВИНОРОБСТВО)

{  Назва  розділу  III в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Стаття 4. Регламентація виноробства  

     Виробництво  виноробної   продукції  здійснюється  суб'єктами  підприємницької  діяльності  незалежно  від  форм   власності   за  наявності в них ліцензії.

{  Частина  перша статті 4 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Під   час   виробництва  виноматеріалів  та  інших  продуктів  виноробства     здійснюються     органолептичний,    хімічний    і  мікробіологічний  контроль  якості сировини і готової продукції та  ведеться відповідна технологічна документація.

{  Частина  друга статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом  N  3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006; в редакції Закону N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Підприємства,    які    займаються    переробкою   винограду,  зобов'язані  щорічно  після  завершення сезону виноробства, але не  пізніше  1  грудня, надавати центральному органу виконавчої влади,  що  реалізує  державну  політику у сфері статистики, інформацію за  встановленою   ним   формою   щодо  обсягів  переробки  винограду,  виробництва  виноматеріалів  у груповому асортименті, використання  та залишків спирту.

{  Частина  третя статті 4 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від  09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом N 5462-VI  ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     Центральний  орган виконавчої влади, що забезпечує формування  державної   аграрної   політики,   політики   у  сфері  сільського  господарства,  затверджує  порядок  ведення  та  форми виробничого  обліку  вин,  технологічну  документацію і нормативні документи на  виробництво вин, погоджує в установленому ним порядку використання  зарубіжної технологічної документації, визначає перелік необхідних  для цього документів, строки і процедуру їх подання.

{   Частина   четверта  статті  4  в  редакції  Закону  N  3043-VI  (  3043-17  )  від  17.02.2011;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     Стаття 5. Загальні вимоги до виноматеріалів, вин і коньяків,    умов їх виробництва  

{  Назва  статті  5  в  редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Вина  і  коньяки  України  виготовляються  згідно з правилами  виробництва  і  зберігання  тихих  вин,  правилами  виробництва  і  зберігання  ігристих  та  шампанських  вин,  правилами виробництва  коньяків   України,   відповідними  стандартами  і  технологічними  інструкціями,  що  затверджуються  центральним  органом виконавчої  влади,  що  забезпечує  формування  державної  аграрної  політики,  політики  у  сфері сільського господарства. Для виготовлення вин і  коньяків  України  застосовуються матеріали та речовини, дозволені  для  використання  нормативними  документами та Головним державним  санітарним лікарем України.

{  Частина  перша статті 5 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від  09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом N 1103-VI  (   1103-17   )  від  05.03.2009;  в  редакції  Закону  N  2974-VI  (  2974-17  )  від  03.02.2011;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }    

     { Частину  другу  статті  5   виключено  на  підставі  Закону  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }    

     Виробництво    і    технологічна    обробка    виноматеріалів  дозволяються на підприємствах первинного виноробства.

{  Частина  третя статті 5 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від  09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом N 1103-VI  (   1103-17   )  від  05.03.2009;  в  редакції  Закону  N  2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Підприємства,  які  займаються  витримкою  виноматеріалів  та  розливом вин у тару відповідно до нормативних документів, можуть у  разі необхідності здійснювати дообробку або обробку виноматеріалів  за технологічними інструкціями.

{   Частина   четверта  статті  5  в  редакції  Закону  N  3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006, N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     Вина шампанські,  ігристі та газовані можуть виготовлятися  у  будь-якому   регіоні   України  за  місцезнаходженням  виноробного  підприємства.

{  Частина  п'ята статті 5 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Переробка винограду на виноматеріали, їх витримка та обробка,  виготовлення вин і коньяків України,  вермутів, бренді проводяться  у спеціально обладнаних приміщеннях (цехах), використання яких для  інших  цілей забороняється. Не допускаються виготовлення, обробка,  витримка  та зберігання виноградних виноматеріалів та вин в одному  приміщенні    (крім    розливу    та    експедиції)    з   напоями  плодово-ягідними,  вермутами  та  іншими  ароматизованими напоями.  {  Частина  шоста статті 5 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від  09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом N 1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     Виноматеріали, коньяки України,  вермути,  бренді і вина  для  експорту   виробляють   за   стандартами  України  або  згідно  із  законодавством   країн-імпортерів   на    виконання    конкретного  замовлення.

{  Частина  сьома статті 5 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Використання у     вітчизняному     виноробстві     імпортних  виноматеріалів,  що не відповідають вимогам нормативних документів  України, забороняється.  

     Вина, виготовлені  з імпортних виноматеріалів і за зарубіжною  технологічною документацією, випускаються під їх видовою назвою із  зазначенням країни походження вина та місця розливу.

{ Частина дев'ята статті 5 із змінами, внесеними згідно із Законом  N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Забороняється  видавати  за іноземні українські вина, коньяки  України  і  суміші  (купажі) з іноземними винами (виноматеріалами,  коньяками, коньячними спиртами).

{  Частина десята статті 5 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Нові  марки виноробної продукції затверджує керівник суб’єкта  господарювання   на   підставі   висновку   Центральної  галузевої  дегустаційної     комісії    виноробної    промисловості    та/або  дегустаційної   комісії   профільної   наукової  установи,  та/або  дегустаційної  комісії  галузевої  громадської  спілки,  що  діють  відповідно   до   порядку,   затвердженого   центральним   органом  виконавчої  влади,  що  забезпечує  формування  державної аграрної  політики,   політики   у   сфері  сільського  господарства.  Право  затверджувати  нові  марки  тихих  вин і марочних коньяків України  надається підприємствам і організаціям, які мають власну стабільну  сировинну базу і відповідні потужності для їх виробництва.

{  Частина  одинадцята  статті  5  в  редакції  Закону  N  3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом  N  5462-VI  ( 5462-17 ) від 16.10.2012; в редакції Закону  N 2360-VIII ( 2360-19 ) від 20.03.2018 }  

     Національна академія аграрних наук України може затверджувати  нові  марки  дослідних партій виноробної продукції, вироблених при  виконанні    науково-дослідних   робіт,   на   підставі   висновку  дегустаційної  комісії  Національного  інституту  винограду і вина  "Магарач".

{  Статтю  5  доповнено новою частиною згідно із Законом N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Перелік  необхідних для цього документів, терміни і процедури  подачі,  затвердження  і  погодження  здійснюються у встановленому  порядку.

{  Статтю  5  доповнено  частиною  згідно  із  Законом  N  3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 1103-VI ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     Гарантійні терміни  зберігання  вин шампанських,  ігристих та  тихих,  коньяків України,  які встановлено чинними стандартами  та  нормативною документацією, є мінімальними термінами, протягом яких  виробник  несе  відповідальність  за  невідповідність   показників  якості продукції нормативним вимогам, і не є термінами придатності  виноробної  продукції до споживання.

{  Статтю  5  доповнено  частиною  згідно  із  Законом  N  3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     Виробники виноробної  продукції  мають  право   встановлювати  власні  гарантійні  терміни  зберігання  окремих  найменувань  вин  шампанських,  ігристих та тихих, коньяків України, які перевищують  мінімальні гарантійні терміни,  встановлені чинними стандартами та  нормативною  документацію,  з  обов'язковою  відповідальністю   за  відповідність  їх  якості  нормативним вимогам.  Власні гарантійні  терміни повинні бути внесені у розроблені виробником  технологічні  інструкції  на  окремі найменування продукції,  які затверджуються  центральним  органом  виконавчої  влади,  що забезпечує формування  державної   аграрної   політики,   політики   у  сфері  сільського  господарства, у встановленому порядку.

{  Статтю  5  доповнено  частиною  згідно  із  Законом  N  3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     У  торгових  найменуваннях вин спеціального типу видова назва  доповнюється назвою місця виробництва продукції.

{  Частина  статті  5  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними  згідно  із Законом N 1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     Найменування іншим винам та новим маркам надаються відповідно  до  вимог  положення, затвердженого центральним органом виконавчої  влади,  що  забезпечує  формування  державної  аграрної  політики,  політики у сфері сільського господарства.

{  Частина  сімнадцята  статті  5  із змінами, внесеними згідно із  Законом N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     При    виробництві    вин    не    допускається   купажування  виноматеріалів  із європейських сортів винограду з виноматеріалами  із  сортів  винограду виду Лабруска та гібридів прямих виробників.  При  виробництві марочних вин не допускається купажування марочних  і ординарних виноматеріалів.

{  Частина  статті  5 в редакції Законів N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006, N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Вина шампанські,  ігристі та тихі, вермути, коньяки України і  бренді, в яких після закінчення гарантійних термінів зберігання не  з'явилося  помутніння  чи видимого осаду,  придатні для подальшого  зберігання та реалізації.

{  Частина  статті  5  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }    

     {  Частину  статті  5  виключено на підставі Закону N 3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }    

     Виготовлення   етикеток   для   пляшок   та  інших  елементів  зовнішнього  оформлення  вин  та  коньяків України забороняється у  разі  відсутності  у  замовника  -  виробника виноробної продукції  дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну  аграрну  політику,  політику  у  сфері сільського господарства, на  виробництво  відповідних  категорій  і марок виноробної продукції,  підтвердженого нотаріально завіреною копією ліцензії, що додається  до контракту на друкування етикеток.

{  Статтю  5  доповнено  частиною  згідно  із  Законом  N  1103-VI  ( 1103-17 ) від 05.03.2009 }  

     Головна   і   хвостова  фракції  спирту  коньячного  (відходи  винокуріння)  за  вибором  виробника направляються на ректифікацію  спирту для технічних цілей або на утилізацію чи на дистиляцію.

{  Статтю  5  доповнено частиною двадцять другою згідно із Законом  N  1638-VII  (  1638-18  )  від  12.08.2014; із змінами, внесеними  згідно із Законом N 2245-VIII ( 2245-19 ) від 07.12.2017 }  

     Стаття 6. Вино столове  

     Вина столові виготовляються сортовими або купажованими.

{  Частина  перша статті 6 в редакції Закону N 2974-VI ( 2974-17 )  від 03.02.2011 }  

     Вина  столові  напівсухі  та  напівсолодкі  виготовляються за  класичною  схемою з використанням виноматеріалів-недобродів або за  купажною   схемою   з   використанням   виноградних   цукровмісних  матеріалів.

{  Статтю  6  доповнено новою частиною згідно із Законом N 2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9  відсотків  об'ємних,  сортових  -  9,5  і  марочних - 10 відсотків  об'ємних.

{  Частина  статті  6  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Концентрат виноградного   соку   або    консервоване    сусло  дозволяється  використовувати лише в купажі столових напівсухих та  напівсолодких ординарних вин з відповідним записом у свідоцтві про  якість.

{  Частина  статті  6  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }    

     {  Частину  статті  6  виключено на підставі Закону N 3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }    

     Дозволяється  виготовлення  сухих  виноматеріалів міцністю не  більш   як   9,5  відсотка  об’ємних  шляхом  підсолодження  сусла  виноградним  концентратом  або  цукром не більш як на 2 г/100 куб.  см.   Такі   виноматеріали   можуть   використовуватися  лише  для  виробництва вин ординарних столових сухих несортових.

{  Частина  статті  6 в редакції Законів N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006, N 1193-VII ( 1193-18 ) від 09.04.2014 }    

     {  Частину  сьому  статті  6  виключено  на  підставі  Закону  N 1193-VII ( 1193-18 ) від 09.04.2014 }    

     {  Частину  восьму  статті  6  виключено  на  підставі Закону  N 1193-VII ( 1193-18 ) від 09.04.2014 }    

     {  Частину  дев'яту  статті  6  виключено  на підставі Закону  N 1193-VII ( 1193-18 ) від 09.04.2014 }    

     {  Частину  десяту  статті  6  виключено  на  підставі Закону  N 1193-VII ( 1193-18 ) від 09.04.2014 }    

     Про використання  підсолодженого  сусла  у  виробництві   вин  столових робиться відповідний запис у свідоцтві про якість.  

     Додавання спирту  етилового або спиртованих виноматеріалів чи  сусла (містеля) до вин столових не допускається.  

     Стаття 7. Вино кріплене  

     Вина  кріплені  залежно від вмісту спирту і цукру поділяються  на міцні, десертні солодкі та десертні лікерні.  

     Вина  міцні  виготовляються  з  частково збродженого сусла, в  якому  вміст  спирту  природного  бродіння  становить не менше 4,2  відсотка  об'ємних.  Вина  десертні  солодкі  та  десертні лікерні  виготовляються  з частково збродженого сусла, в якому вміст спирту  природного  бродіння  становить  не менш як 1,2 відсотка об'ємних.  {  Частина  друга статті 7 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Вміст спирту в готових винах виноградних  міцних  не  повинен  перевищувати   20   відсотків   об'ємних,  десертних  солодких  та  десертних лікерних - 17 відсотків об'ємних. { Частина третя статті  7 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     Під час  виготовлення  вин  кріплених   додавати   концентрат  виноградного   соку  дозволяється  лише  у  випадках,  обумовлених  технологічними інструкціями.  Використання спиртованого сусла  або  спиртованого  концентрату  виноградного соку допускається лише для  виготовлення  вин спеціального типу. { Частина четверта статті 7 в  редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     Додавання цукру  на  всіх  стадіях  виробництва вин кріплених  забороняється.  

     Для  кріплення  виноматеріалів і вин виноградних дозволяється  використовувати лише спирт етиловий ректифікований, спирт етиловий  ректифікований  виноградний та дистилят виноградний спиртовий, які  відповідають   вимогам  законодавства  та  нормативно-технологічої  документації  щодо  якості та безпечності для здоров’я людини. Для  покращення   якості   вин   виноградних   кріплених   дозволяється  використання дубової клепки.

{ Частина шоста статті 7 в редакції Закону N 2245-VIII ( 2245-19 )  від 07.12.2017 }  

     Забороняється в   процесі   кріплення  виноматеріалів  і  вин  додавати спирт-сирець,  технічний та плодовий  спирти  або  спирти  невідомого походження.  

     Стаття 8. Вина контрольованих найменувань за походженням  

     Назва вин контрольованих найменувань за походженням надається  кращим  винам,  виготовлення  яких  забезпечено стійкою сировинною  базою  і  які  мають  високу  якість  протягом  не менш як 5 років  випуску.  Всі стадії виробництва вин контрольованих найменувань за  походженням повинні здійснюватися на підприємстві, розташованому у  строго регламентованому географічному місці вирощування винограду.  {  Частина  перша статті 8 в редакції Закону N 2974-VI ( 2974-17 )  від 03.02.2011 }  

     Вина контрольованих найменувань за походженням затверджуються  центральним  органом  виконавчої  влади,  що забезпечує формування  державної   аграрної   політики,   політики   у  сфері  сільського  господарства, за поданням виноробних підприємств.

{  Частина  друга статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законом  N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     Стаття 9. Вина колекційні  

     Вина колекційні реалізуються в тій же пляшковій тарі,  у якій  витримуються, без її розкупорки і вилучення утвореного осаду.  

     Для   науково-виробничих   та  комерційних  цілей  в  окремих  наукових  установах  та  на  виноробних  підприємствах створюється  колекційний  фонд  зразків  вин  (енотеки), еталонні зразки яких є  національним  надбанням  України.

{  Частина  друга статті 9 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Порядок створення енотек,  зберігання і використання  зразків  вин  з енотек установлюється центральним органом виконавчої влади,  що  забезпечує  формування державної аграрної політики, політики у  сфері сільського господарства.

{  Частина  третя статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом  N 5462-VI ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     Стаття 10. Вина шампанські, ігристі та газовані  

{ Назва  статті  10  в  редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Виробництво вин   шампанських   із   вмістом   спирту   нижче  10,5 відсотка об'ємних,  вин ігристих нижче 10,0 і  вин  газованих  нижче 9,5 відсотка об'ємних не допускається.

{  Частина перша статті 10 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Тиск  діоксиду  вуглецю  в  пляшках  з  готовою  продукцією в  ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, "Шампанського  України" - не менш як 350 кПа,  газованих - від 100 до 250 кПа при  20 град. C.

{ Частина друга статті 10 в редакції Законів N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006, N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Виноматеріали  для  виробництва  вин  шампанських та ігристих  виготовляються    з    винограду    певних    сортів,   визначених  технологічними інструкціями та стандартами. { Частина третя статті  10  в  редакції  Законів  N  3427-IV  (  3427-15 ) від 09.02.2006,  N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Винам білим    ігристим   шампанізованим,   виготовленим   за  шампанською  технологією  при  вторинному  бродінні  в  герметично  закритих  ємкостях  шампанських  виноматеріалів,  надається  назва  "Шампанське  України".  Винам   білим   ігристим   шампанізованим,  виготовленим за шампанською технологією з трирічною витримкою вина  в  пляшках  на  дріжджах,  надається  назва  "Шампанське   України  класичне".  Міцність  ігристих  шампанізованих вин повинна бути не  нижче 10,5 відсотка об'ємних.

{   Частина  четверта  статті  10  в  редакції  Закону  N  3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     Вина ігристі  та  газовані  можуть  випускатися  під  власною  назвою.

{  Частина п'ята статті 10 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Вина ігристі  з  технологічною витримкою в пляшках не менш як  9 місяців належать до категорії витриманих.  

     Вина  газовані  виготовляються  із  сухих виноматеріалів, які  підсолоджуються   концентратом  виноградного  соку,  консервованим  неспиртованим суслом.

{  Частина сьома статті 10 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }    

     {  Частину  восьму  статті  10 виключено на  підставі  Закону  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }    

     {  Частину  дев'яту  статті  10 виключено на  підставі Закону  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }    

     Зовнішнє  оформлення  вин  "Шампанське  України  класичне" та  "Шампанське  України"  має  відрізнятися  від оформлення інших вин  ігристих.

{ Частина десята статті 10 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Стаття 11. Алкогольні напої виноградного походження

{  Назва  статті  11  в  редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Ароматизовані  вина  -  вина  виноградного походження, у тому  числі  вермути,  отримані шляхом змішування сухих та/або кріплених  виноматеріалів,  спиртових  рослинних екстрактів, спирту етилового  ректифікованого та цукру або цукровмісних матеріалів.

{  Статтю  11  доповнено  новою  частиною першою згідно із Законом  N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     Коньяки України  -  міцні  алкогольні  напої  з  характерними  букетом і смаком,  виготовлені шляхом  купажу  коньячних  спиртів,  отриманих   методом   дистиляції   коньячних   виноматеріалів   на  спеціальних мідних апаратах з фракціонуванням, витриманих не менше  3  років  у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємкостях з  дубовою  клепкою.  Тривалість  відпочинку  коньяків  України після  купажу  встановлюється  рішенням  суб’єкта господарювання. Коньяки  України можуть випускатися під власною назвою.

{  Частина  статті  11 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із Законом N 2245-VIII  ( 2245-19 ) від 07.12.2017 }  

     Вермути   -   група   ароматизованих  вин,  отриманих  шляхом  купажування   спеціально   оброблених   столових   або   кріплених  виноградних   виноматеріалів   з   додаванням   спирту   етилового  ректифікованого, сахарози або цукровмісних матеріалів та спиртових  настоїв  (екстрактів)  пряно-ароматичної  сировини, до складу якої  обов'язково входить полин.

{  Частина третя статті 11 в редакції Закону N 2974-VI ( 2974-17 )  від 03.02.2011 }  

     Бренді  -  міцні  алкогольні  напої  з  характерним букетом і  смаком,  що  виготовляються  з  витриманих  у  дубовій  тарі або у  ємностях  з нержавіючої сталі з дубовою клепкою спиртів, отриманих  шляхом  дистиляції  виноградної сировини, у спосіб доведення їх до  кондицій  готових  напоїв пом'якшеною водою з додаванням цукрового  сиропу  та  цукрового  колеру.  Тривалість відпочинку бренді після  купажу встановлюється рішенням суб’єкта господарювання.

{  Статтю  11  доповнено  частиною  згідно  із  Законом  N 3427-IV  (   3427-15   )  від  09.02.2006;  в  редакції  Закону  N  2974-VI  (  2974-17  )  від  03.02.2011;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 2245-VIII ( 2245-19 ) від 07.12.2017 }  

     Для алкогольних   напоїв,   що   не   відповідають   вимогам,  встановленим  цим  Законом  для  термінів  "Коньяк   України"   та  "Шампанське України",  забороняється у загальній та власній назвах  виробу вживати слова "Коньяк" або  "Шампанське",  їх  однокореневі  (споріднені)       та      співзвучні      до      них      слова.  {  Статтю  11  доповнено  частиною  згідно  із Законом N 3427-IV  ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     Стаття 12. Фальсифікація вин, вермутів, коньяків України та   бренді  

{  Назва  статті  12  в  редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     Фальсифікацією  є:  {  Абзац  перший  статті  12  із змінами,  внесеними згідно із Законом N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     нерегламентоване застосування цукру або продуктів, що містять  цукор,   у   тому  числі  виноградного  походження,  для  штучного  підвищення  вмісту  спирту  у  винах, підміна сортів винограду або  зменшення   терміну  витримки  при  виготовленні  вин  марочних  і  коньяків  України;  {  Абзац  другий статті 12 в  редакції  Закону  N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }  

     додавання води,   плодово-ягідних   матеріалів,   витяжок   і  відварів з плодів і ягід;  

     підробка  дешевих  вин,  вермутів, коньяків України та бренді  під кращі вітчизняні або іноземні марки шляхом штучного збільшення  екстрактивності,  імітації  кольору,  аромату  і  смаку,  а  також  додавання   харчових  або  штучних  речовин  і  есенцій;  {  Абзац  четвертий  статті  12  в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     штучна ароматизація   рослинними   екстрактами  чи  запашними  речовинами органічного синтезу;  

     додавання замінників  цукру  (сахарину,  аспартаму  та  інших  подібних штучних речовин);  

     виготовлення   сурогатів   вин   і  коньяків  України  шляхом  використання    виноматеріалів,   вироблених   екстракцією   водою  виноградних вичавок або ізюму; { Абзац сьомий статті 12 в редакції  Законів   N   3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006,  N  2974-VI  ( 2974-17 ) від 03.02.2011 }  

     виготовлення сурогатів вин за відсутності продуктів переробки  винограду;  

     підробка вина  за походженням,  місцем виробництва,  сортовим  складом  шляхом  додавання  виноматеріалів   з   гібридів   прямих  виробників, які не входять до затвердженого сортименту;  

     етикетування,   що   не   відповідає  вимогам  законодавства,  використання  інших  видів  дезінформації  покупця при зовнішньому  оформленні  вин,  вермутів,  коньяків  України  і  бренді; { Абзац  десятий  статті  12  в  редакції  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від  09.02.2006 }  

     вироблення фальсифікованих   коньяків  України  з  коньячного  спирту,  який витримано менш як 3 роки,  або з коньячного  спирту,  термін   витримки   якого  менше,  ніж  передбачено  технологічною  інструкцією на виробництво цього найменування коньяку;  

     збільшення екстрактивності  коньячних  спиртів  та   коньяків  шляхом  додавання дубового екстракту та інших подібних речовин,  а  також додавання ефірних масел,  есенцій,  ароматизаторів та  інших  подібних речовин.  

     Стаття 13. Зберігання вин, вермутів, коньяків України і   бренді на торговельних підприємствах  

     Умови  зберігання  вин  і  коньяків  України  на  складах і в  торговельних   залах   повинні   відповідати  вимогам  нормативних  документів.

{  Частина перша статті 13 в редакції Закону N 2974-VI ( 2974-17 )  від 03.02.2011 }  

     Не допускається зберігання вин,  вермутів, коньяків України і  бренді  на  складах  та  їх  продаж  без   належного   зовнішнього  оформлення,   зазначення   найменувань,   походження,   реквізитів  виробника.  

     Забороняється реалізація вин,  вермутів,  коньяків України  і  бренді, що втратили товарний вигляд.  

     Постачальник вин, вермутів, коньяків України і бренді не несе  відповідальності за втрату якості своєї продукції  в  торговельній  мережі  в  разі порушення умов її зберігання або в разі закінчення  гарантійних строків зберігання.

{ Стаття  13  в   редакції   Закону   N  3427-IV  ( 3427-15 )  від  09.02.2006 }  

Розділ IV

ОРГАНИ, ЩО РЕГУЛЮЮТЬ ДІЯЛЬНІСТЬ ГАЛУЗІ ВИНОРОБСТВА І ВИНОГРАДАРСТВА ТА   ЗДІЙСНЮЮТЬ КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ   ВИМОГ ЦЬОГО ЗАКОНУ

     {  Статтю 14 виключено на підставі Закону N 309-VI ( 309-17 )  від 03.06.2008 }    

     Стаття 15. Відповідальність за порушення цього Закону  

     За порушення вимог цього Закону щодо опорядження і  утримання  виноградників,  які насаджені за рахунок державного  фінансування,  виробництва і за фальсифікацію вин,  вермутів,  коньяків України і  бренді посадові особи і громадяни,  які займаються підприємницькою  діяльністю   в   галузі   виноградарства  та  виноробства,  несуть  дисциплінарну,   адміністративну,    кримінальну    та    цивільну  відповідальність згідно із законом України.

{  Частина перша статті 15 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від  09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом N 5462-VI  ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     До суб'єктів  підприємницької  діяльності  -  юридичних  осіб  застосовуються фінансові санкції в разі:  

     закладання нових чи ремонту промислових  насаджень  винограду  нерайонованими  сортами за рахунок державного фінансування - штраф  у  розмірі  від  п'ятисот  до  однієї   тисячі   неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян  з  обов'язковим  розкорчуванням  цих  виноградників і наступним відновленням площ  районованими  сортами  за рахунок юридичної особи.  До виконання цієї вимоги припиняється  державне фінансування закладання нових виноградників;  

     зрідженості виноградників,  насаджених за рахунок  державного  фінансування,  від  10  до 15 відсотків - штраф у розмірі п'ятисот  неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян,  зрідженості   від  15 до   20   відсотків   -   штраф   у   розмірі   однієї   тисячі  неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян  з   установленням  термінів ліквідації зрідженості,  зрідженості понад 20 відсотків -  штраф у розмірі двох  тисяч  неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян.   Центральним  органом  виконавчої  влади,  що  реалізує  державну  політику  у  сфері нагляду (контролю) в агропромисловому  комплексі,   може   бути  порушено  питання  про  повне  оновлення  насаджень  за  рахунок  юридичної  особи;  {  Абзац третій частини  другої статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом N 5462-VI  ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

     порушення правил  виробництва  виноробної продукції - штраф у  розмірі від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних  мінімумів  доходів громадян;  

     виготовлення з імпортних виноматеріалів вітчизняних марок вин  без зазначення їх походження і місця розливу - штраф у розмірі від  двох  до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  Виручка  від  незаконної  реалізації  продукції  спрямовується  до  державного бюджету;  

     виготовлення  і  реалізації  фальсифікованих  вин  і коньяків  України,  які  визнаються  такими  згідно  зі  статтею   12  цього  Закону,   -   штраф   у   розмірі  від  чотирьох  до  п'яти  тисяч  неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян.  {  Абзац  шостий  частини  другої  статті 15 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }    

     { Абзац сьомий частини другої статті 15 виключено на підставі  Закону N 3427-IV ( 3427-15 ) від 09.02.2006 }    

     Фальсифікація  вин,  вермутів,  коньяків  України,  бренді  є  підставою  для анулювання ліцензій на виробництво та торгівлю цією  продукцією.

{  Частина третя статті 15 в редакції Закону N 3427-IV ( 3427-15 )  від 09.02.2006 }  

     Фальсифіковані вина,   вермути,   коньяки   України,   бренді  конфіскуються  за  рішенням  суду і підлягають подальшій переробці  або знищенню.

{   Частина  четверта  статті  15  в  редакції  Закону  N  3427-IV  (  3427-15  )  від  09.02.2006;  із  змінами,  внесеними згідно із  Законом N 3043-VI ( 3043-17 ) від 17.02.2011 }  

     Прибуток,   одержаний   від   продажу   фальсифікованих  вин,  вермутів,  коньяків  України  і  бренді, вилучається до державного  бюджету  в  судовому порядку органами доходів і зборів за поданням  центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну аграрну  політику, політику у сфері сільського господарства.

{ Частина п'ята статті 15 в редакції Законів N 3427-IV ( 3427-15 )  від  09.02.2006, N 2974-VI ( 2974-17 ) від 03.02.2011, із змінами,  внесеними згідно із Законом N 406-VII ( 406-18 ) від 04.07.2013 }  

     Розгляд справ щодо порушень вимог цього  Закону  здійснюється  відповідними посадовими особами згідно із законом.  У разі незгоди  суб'єктів господарювання з рішенням центрального органу виконавчої  влади,  що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в  агропромисловому   комплексі,   у  справі  його  дії  можуть  бути  оскаржені в судовому порядку.

{  Частина шоста статті 15 в редакції Закону N 2974-VI ( 2974-17 )  від  03.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законом N 5462-VI  ( 5462-17 ) від 16.10.2012 }  

Розділ V

ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

     1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2006 року.  

     2. Кабінету Міністрів України:  

     а) привести свої нормативно-правові акти у  відповідність  із  цим Законом;  

     б) в  шестимісячний  термін  з дня опублікування цього Закону  розробити та затвердити нормативно-правові акти,  що випливають із  цього Закону.    

 Президент України  

                                     В.ЮЩЕНКО

 м. Київ, 16 червня 2005 року
          N 2662-IV

 

Про виноград та виноградне вино
Пов'язані публікації