Постановою затверджено норми харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Втратив силу
Набрання чинності 01.01.2005
Тип документа
Постанова
Номер документа
1591
Дата затвердження
22.11.2004
Дата вступу в дію
01.01.2005
Суб'єкт нормотворчості
Кабінет Міністрів України
Галузі
Адміністративне право
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Київ
Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
(назва із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
Із змінами і доповненнями, внесеними
постановами Кабінету Міністрів України
від 26 червня 2007 року N 873,
від 8 серпня 2012 року N 734,
від 28 листопада 2012 року N 1086,
від 6 серпня 2014 року N 353,
від 23 березня 2016 року N 211,
від 6 лютого 2019 року N 73,
від 19 лютого 2020 року N 132,
від 23 грудня 2020 року N 1313
(Установлено, що забезпечення студентів індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання, безкоштовним харчуванням здійснюється відповідно до порядку та норм харчування, визначених для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти цією постановою, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 року N 627)
(У назві та тексті постанови слова "оздоровчих закладах" замінено словами "дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року N 353)
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити:
1) норми харчування у:
закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
(абзац другий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
(абзац третій підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
санаторних закладах дошкільної освіти (групах) згідно з додатком 3;
(абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти згідно з додатком 4;
(абзац п'ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
від 19.02.2020 р. N 132)
закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання згідно з додатком 5;
(абзац шостий підпункту 1 пункту 1 у редакції постанов
Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. N 211,
від 06.02.2019 р. N 73)
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;
(абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 у редакції постанови
Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)
закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
(абзац восьмий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
(пункт 2 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
2 1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф. Г. Ананченка, які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I - III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах вищої освіти I - II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 12, ст. 592; 2012 р., N 7, ст. 249).
(постанову доповнено пунктом 2 1 згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 28.11.2012 р. N 1086,
пункт 2 1 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
(пункт 3 із змінами, внесеними згідно з постановами
Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
від 06.08.2014 р. N 353,
від 19.02.2020 р. N 132)
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
(пункт 4 із змінами, внесеними згідно з постановами
Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
від 06.08.2014 р. N 353,
від 19.02.2020 р. N 132)
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
Прем'єр-міністр України
В. ЯНУКОВИЧ
Інд. 28
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (місяців) |
|||
0 - 3 |
4 - 5 |
6 - 7 |
8 - 12 |
|
Сухі адаптовані молочні суміші |
80 - 100 |
90 - 120 |
75 - 80 |
30 - 60 |
(або рідкі адаптовані молочні суміші) |
(700 - 900) |
(900 - 1000) |
(900 - 800) |
(600 - 500) |
Хліб житній (з 10 місяців) |
|
|
|
5 - 10 |
Хліб пшеничний (з 8 місяців) |
|
|
|
5 - 10 |
Крохмаль |
|
|
1 |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
|
|
20 |
25 - 30 |
Картопля |
|
|
50 |
85 |
Овочі |
|
|
120 |
180 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
|
|
10 - 60 |
70 - 120 |
Соки |
|
|
30 - 50 |
50 - 100 |
Фрукти сушені |
|
|
1 - 4 |
4 - 6 |
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) |
|
|
|
3 - 15 |
Цукор |
|
|
30 |
30 |
Масло вершкове |
|
|
1 - 4 |
4 - 6 |
Олія |
|
|
1 - 3 |
3 - 6 |
Яйця, штук |
|
|
1/5 жовтка |
1/4 - 1/2 жовтка |
Молоко, кисломолочні продукти |
|
|
100 - 200 |
300 - 380 |
Сир кисломолочний |
|
|
10 - 30 |
30 - 50 |
М'ясо, м'ясопродукти |
|
|
|
50 - 90 |
Риба, рибопродукти |
|
|
|
15 - 25 |
Кава злакова, цикорій |
|
|
|
1 |
Какао |
|
|
|
1 |
Чай |
|
|
|
0,1 |
Сіль, сіль йодована |
|
|
1 |
2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
15 |
19 |
23 |
32 |
у тому числі тваринні |
15 |
19 |
22 |
25 |
Жири |
30 |
38 |
53 |
61 |
у тому числі рослинні |
|
|
3 |
6 |
Вуглеводи |
66 |
77 |
115 |
143 |
Енергоцінність, ккал |
660 |
730 |
1029 |
1249 |
Примітка. |
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). |
(додаток 1 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|||
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
|||
Кількість приймання їжі |
||||
3 |
4 |
3 |
4 |
|
Хліб житній |
20 |
30 |
40 |
60 |
Хліб пшеничний |
55 |
80 |
80 |
120 |
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
25 |
32 |
Крохмаль |
3 |
3 |
4 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
40 |
45 |
50 |
Картопля |
130 |
150 |
190 |
220 |
Овочі різні |
180 |
210 |
230 |
260 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
90 |
100 |
100 |
Соки |
50 |
50 |
70 |
100 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
10 |
Кондитерські вироби |
5 |
15 |
15 |
20 |
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
2 |
2 |
Масло вершкове |
12 |
19 |
21 |
25 |
Олія |
6 |
9 |
9 |
15 |
Сало |
1 |
1 |
2 |
2 |
Яйця, штук |
1/4 |
1/2 |
1/2 |
1/2 |
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
450 |
400 |
500 |
Сир кисломолочний |
35 |
40 |
45 |
50 |
Сир твердий |
3 |
3 |
5 |
5 |
Сметана |
5 |
10 |
10 |
15 |
М'ясо, м'ясопродукти |
60 |
85 |
100 |
110 |
Риба, рибопродукти |
20 |
25 |
45 |
50 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
4 |
4 |
Какао |
1 |
1 |
2 |
2 |
Чай |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
Сіль, сіль йодована |
2 |
2 |
5 |
8 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
Лавровий лист |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
46,6 |
60,6 |
68,1 |
81,5 |
у тому числі тваринні |
29,1 |
37,5 |
48,4 |
48,5 |
Жири |
45,6 |
63,5 |
71,7 |
86,5 |
у тому числі рослинні |
8,4 |
12,3 |
12,7 |
17,8 |
Вуглеводи |
167,6 |
229,3 |
239,2 |
298,8 |
Енергоцінність, ккал |
1267,2 |
1731,2 |
1874,8 |
2299,4 |
Примітки: |
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів. 2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. |
(додаток 2 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
НОРМИ
харчування у санаторних закладах дошкільної освіти (групах)
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Санаторні заклади (групи) різних профілів |
Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення |
|
||||
Вікова група (років) |
|
||||||
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
|
|||
Кількість приймання їжі |
|
||||||
3 |
4 |
3 |
4 |
5 |
5 |
|
|
Хліб житній |
30 |
30 |
50 |
50 |
|
|
|
Хліб пшеничний |
55 |
70 |
70 |
110 |
100 |
160 |
|
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
32 |
35 |
10 |
25 |
|
Крохмаль |
2 |
3 |
3 |
4 |
3 |
4 |
|
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
35 |
45 |
50 |
40 |
60 |
|
Картопля |
140 |
150 |
220 |
240 |
150 |
200 |
|
Овочі різні |
200 |
250 |
250 |
300 |
180 |
250 |
|
Фрукти свіжі, цитрусові |
100 |
150 |
160 |
200 |
100 |
150 |
|
Соки |
60 |
70 |
100 |
130 |
50 |
100 |
|
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
12 |
15 |
20 |
|
Кондитерські вироби |
8 |
12 |
15 |
20 |
10 |
20 |
|
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
40 |
55 |
|
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
3 |
4 |
1 |
4 |
|
Масло вершкове |
25 |
32 |
30 |
40 |
30 |
35 |
|
Олія |
6 |
9 |
12 |
17 |
6 |
10 |
|
Яйця, штук |
1/2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
|
Молоко, кисломолочні продукти |
400 |
500 |
450 |
550 |
500 |
550 |
|
Сир кисломолочний |
45 |
50 |
60 |
70 |
50 |
70 |
|
Сир твердий |
5 |
5 |
10 |
10 |
5 |
10 |
|
Сметана |
10 |
12 |
15 |
18 |
10 |
15 |
|
М'ясо, м'ясопродукти |
85 |
110 |
120 |
130 |
100 |
120 |
|
Риба, рибопродукти |
30 |
30 |
60 |
60 |
30 |
60 |
|
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
2 |
2 |
1 |
2 |
|
Какао |
1 |
1 |
2 |
4 |
|
|
|
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
|
Сіль, сіль йодована |
5 |
5 |
8 |
8 |
5 |
8 |
|
Дріжджі |
1 |
1 |
1,5 |
1,5 |
1 |
1 |
|
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
|
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
2 |
3 |
|
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
1 |
2 |
|
Хімічний склад |
|
|
|
|
|
|
|
Білки |
60,2 |
77,1 |
98,1 |
116 |
69,3 |
96,6 |
|
у тому числі тваринні |
41,4 |
51,8 |
66 |
69 |
49 |
69 |
|
|
|||||||
Жири |
68,3 |
89,3 |
110,2 |
127,7 |
80,8 |
113,7 |
|
у тому числі рослинні |
8,6 |
12,5 |
17 |
24,1 |
8,6 |
13,7 |
|
Вуглеводи |
194,7 |
260,7 |
316,3 |
428,3 |
223,7 |
304,1 |
|
Енергоцінність, ккал |
1634,5 |
2155 |
2649,1 |
3326,2 |
1899 |
2625,9 |
|
Примітки: |
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 5) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів. 2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". |
(додаток 3 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|||
від 3 до 6 |
від 6 до 10 |
від 10 до 13 |
від 13 і старше |
|
Хліб житній |
100 |
150 |
180 |
200 |
Хліб пшеничний |
130 |
180 |
230 |
250 |
Борошно пшеничне |
30 |
40 |
45 |
50 |
Крохмаль |
3 |
3 |
3 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
45 |
65 |
80 |
80 |
Картопля |
300 |
350 |
400 |
420 |
Овочі свіжі |
350 |
400 |
450 |
470 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
250 |
300 |
300 |
300 |
Соки |
150 |
180 |
200 |
200 |
Фрукти сушені |
20 |
15 |
15 |
15 |
Кондитерські вироби |
30 |
30 |
35 |
40 |
Цукор |
50 |
60 |
70 |
70 |
Мед, медопродукти |
3 |
4 |
5 |
7 |
Масло вершкове |
40 |
45 |
50 |
50 |
Олія |
12 |
15 |
18 |
20 |
Сало |
2 |
4 |
6 |
8 |
Яйця, штук |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
500 |
500 |
500 |
500 |
Сир кисломолочний |
40 |
50 |
70 |
70 |
Сир твердий |
12 |
15 |
20 |
20 |
Сметана |
15 |
20 |
25 |
25 |
М'ясо, птиця |
125 |
130 |
160 |
160 |
Ковбасні вироби |
25 |
20 |
25 |
40 |
Риба, рибопродукти |
75 |
85 |
100 |
100 |
Кава злакова, цикорій |
2 |
3 |
4 |
5 |
Какао |
2 |
2 |
2 |
3 |
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
Сіль, сіль йодована |
6 |
8 |
10 |
10 |
Дріжджі |
1 |
2 |
3 |
3 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
4 |
3 |
4 |
Томатна паста |
2 |
3 |
3 |
4 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
74 |
87 |
100 |
107 |
у тому числі тваринні |
37 |
43 |
51 |
53 |
Жири |
67 |
77 |
90 |
95 |
у тому числі рослинні |
24 |
28 |
15 |
16 |
Вуглеводи |
355 |
400 |
390 |
428 |
Енергоцінність, ккал |
2319 |
2641 |
2500 |
2995 |
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 х 7) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.
2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.
3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
5. Пункт 5 виключено
6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська).
7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.
8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.
9. Згідно з цими нормами забезпечуються харчуванням також учні державних мистецьких ліцеїв, які проживають у пансіонах.
(додаток 4 із змінами, внесеними згідно з постановами
Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 р. N 873,
від 08.08.2012 р. N 734,
від 19.02.2020 р. N 132,
від 23.12.2020 р. N 1313)
Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 лютого 2019 р. N 73)
НОРМИ
харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання
Найменування продукту |
Гранична денна норма на одну особу, грамів |
Хліб житній |
195 |
Хліб пшеничний |
400 |
Борошно пшеничне |
25 |
Крохмаль |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
135 |
Картопля |
360 |
Овочі свіжі, консервовані, зелень |
500 |
Фрукти свіжі, консервовані |
550 |
Соки натуральні, консервовані |
220 |
Фрукти сушені |
25 |
Кондитерські вироби |
220 |
Цукор |
75 |
Мед, медопродукти |
30 |
Масло вершкове |
30 |
Олія |
30 |
Сало |
6 |
Яйця, штук |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
540 |
Сир кисломолочний |
90 |
Сир твердий |
70 |
Сметана |
35 |
М'ясо, м'ясопродукти, птиця, субпродукти |
490 |
Риба, рибопродукти та морепродукти |
140 |
Кава, кава злакова, цикорій |
5 |
Какао |
4 |
Чай |
0,5 |
Сіль, сіль йодована, спеції |
10 |
Дріжджі |
2 |
Спеції |
0,08 |
Мінеральна вода |
200 |
Хімічний склад |
|
Білки |
205 |
у тому числі тваринні |
123 |
Жири |
205 |
у тому числі рослинні |
51 |
Вуглеводи |
834 |
Енергоцінність, ккал |
6001 |
Примітка. |
Згідно з цими нормами забезпечуються харчуванням також учні державних мистецьких ліцеїв хореографічного спрямування, які проживають у пансіонах. |
(додаток 5 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. N 211,
у редакції постанови Кабінету
Міністрів України від 06.02.2019 р. N 73,
із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 23.12.2020 р. N 1313)
Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)
НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)
Найменування продукту |
Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку |
|||||
праці та відпочинку, наметові містечка |
позаміські (стаціонарні), дитячі центри |
санаторного типу |
табір з денним перебуванням |
|||
діти віком 12 - 17 років включно |
діти віком до 10 років включно |
діти віком 11 - 17 років включно |
діти віком до 10 років включно |
діти віком 11 - 17 років включно |
діти віком 8 - 14 років включно |
|
Хліб житній |
150/393 |
100/254 |
125/308 |
125/308 |
125/308 |
40/131 |
Хліб пшеничний |
200/521 |
125/380 |
150/395 |
200/521 |
200/521 |
90/234 |
Борошно пшеничне |
70/164 |
50/158 |
50/158 |
30/101 |
40/172 |
10/33 |
Крохмаль* |
4/15 |
4/15 |
4/15 |
4/15 |
4/15 |
3/10 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
140/360 |
65/221 |
85/372 |
65/221 |
85/372 |
32/120 |
Картопля |
400/233 |
320/181 |
400/233 |
320/181 |
400/233 |
180/132 |
Овочі різні |
420/24 |
350/20 |
450/27 |
350/20 |
450/50 |
210/22 |
Фрукти свіжі |
250/105 |
250/105 |
250/105 |
300/326 |
450/468 |
50/21 |
Соки |
200/84 |
200/84 |
200/84 |
200/84 |
200/84 |
50/21 |
Фрукти сушені* |
20/51 |
15/46 |
15/46 |
10/56 |
10/56 |
10/28 |
Кондитерські вироби |
50/173 |
50/173 |
50/173 |
50/195 |
50/195 |
10/46 |
Цукор |
60/217 |
40/176 |
60/217 |
50/185 |
60/217 |
35/147 |
Мед, медопродукти* |
4/13 |
4/13 |
4/13 |
5/16 |
5/16 |
2/6 |
Масло вершкове |
40/237 |
45/320 |
50/367 |
45/320 |
50/367 |
20/148 |
Олія |
20/160 |
18/156 |
20/160 |
15/144 |
20/160 |
8/70 |
Сало* |
7/30 |
5/21 |
9/38 |
5/21 |
5/21 |
|
Яйця, штук |
1/64 |
1/64 |
1/64 |
1/64 |
1/64 |
|
Молоко, кисломолочні продукти |
500/230 |
500/230 |
500/230 |
500/230 |
500/230 |
250/147 |
Сир кисломолочний |
50/71 |
40/57 |
40/57 |
60/86 |
60/86 |
25/37 |
Сир твердий |
20/58 |
15/47 |
15/47 |
10/30 |
10/30 |
5/15 |
Сметана* |
25/71 |
15/57 |
15/57 |
15/57 |
15/57 |
10/28 |
М'ясо, птиця |
220/380 |
160/320 |
200/360 |
200/360 |
220/380 |
80/182 |
М'ясо-ковбасні вироби |
40/150 |
20/120 |
20/120 |
20/120 |
20/120 |
|
Риба, рибопродукти* |
60/30 |
55/28 |
65/33 |
60/30 |
70/35 |
30/15 |
Кава злакова* |
3,5/0 |
1,5/0 |
1,5/0 |
2,5/0 |
2,5/0 |
1/0 |
Какао* |
1/6 |
1/6 |
1/6 |
1/6 |
1/6 |
|
Чай |
1,5/0 |
0,5/0 |
0,5/0 |
0,5/0 |
0,5/0 |
0,1/0 |
Сіль, сіль йодована |
10/0 |
10/0 |
10/0 |
10/0 |
10/0 |
8/0 |
Дріжджі |
2/0 |
2/0 |
2/0 |
2/0 |
2/0 |
|
Лавровий лист |
0,01/0 |
0,01/0 |
0,01/0 |
0,01/0 |
0,01/0 |
0,01/0 |
Кислота лимонна |
0,05/0 |
0,05/0 |
0,05/0 |
0,05/0 |
0,05/0 |
0,05/0 |
Хімічний склад |
||||||
Білки |
144 |
113 |
125 |
123 |
129 |
58 |
у тому числі тваринні |
72 |
39 |
68 |
82 |
82 |
35 |
Жири |
131 |
113 |
119 |
115 |
115 |
57 |
у тому числі рослинні |
25 |
15 |
23 |
20 |
20 |
8 |
Вуглеводи |
540 |
418 |
487 |
417 |
434 |
212 |
Енергоцінність, ккал |
3840 |
3252 |
3685 |
3697 |
4263 |
1593 |
____________
Примітка.
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.
(додаток 6 у редакції постанови Кабінету
Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)
Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
НОРМИ
харчування у закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів
(норма на одного учня, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|
від 6 до 10 |
від 10 і старше |
|
Хліб житній |
60 |
80 |
Борошно пшеничне |
5 |
10 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
21 |
30 |
Цукор |
15 |
18 |
Масло вершкове |
8 |
10 |
Олія |
7 |
10 |
Картопля |
100 |
120 |
Овочі різні |
140 |
180 |
Фрукти, соки |
50 |
75 |
Фрукти сушені |
8 |
8 |
Яйця, штук |
1/4 |
1/4 |
Молоко та кисломолочні продукти |
18 |
20 |
Сир кисломолочний |
16 |
20 |
Сметана |
5 |
6 |
М'ясо, птиця, м'ясопродукти |
35 |
35 |
Риба та рибопродукти |
25 |
25 |
Чай |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад |
|
|
Білки |
27 |
31,8 |
у тому числі тваринні |
14,1 |
15 |
Жири |
25,6 |
30,7 |
у тому числі рослинні |
7 |
10 |
Вуглеводи |
114 |
143 |
Енергоцінність, ккал |
794 |
975 |
Примітки:
1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.
2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1 - 4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.
3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856.
(додаток 7 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)
Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)
НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю
Найменування продукту |
Вага, кілограмів брутто |
Продукт-замінник |
Вага, кілограмів брутто |
Примітка |
Масло вершкове |
1 |
олія |
0,73 |
|
масло вершкове топлене |
0,8 |
|
||
Олія |
1 |
олія (соняшникова, кукурудзяна) |
1 |
|
Молоко коров'яче пастеризоване |
1 |
молоко коров'яче сухе |
0,11 |
|
вершки сухі |
0,12 |
|
||
молоко згущене стерилізоване |
0,46 |
|
||
молоко згущене з цукром |
0,39 |
|
||
вершки згущені з цукром |
0,35 |
|
||
кисломолочні продукти (наприклад, кефір) |
1 |
|
||
сир кисломолочний напівжирний |
0,2 |
|
||
сир твердий |
0,11 |
|
||
Хліб житній |
1 |
хліб пшеничний |
0,66 |
|
борошно пшеничне |
0,46 |
|
||
Хліб пшеничний |
1 |
хліб житній |
1,5 |
|
борошно пшеничне |
0,7 |
|
||
сухарі (з борошна першого сорту) |
0,75 |
|
||
Чай чорний |
1 |
чай чорний плитковий |
1 |
|
чай зелений |
1 |
|
||
Картопля (30 відсотків відходів) |
1 |
пюре картопляне сухе |
0,25 |
|
капуста білокачанна |
1,11 |
|
||
капуста цвітна |
0,8 |
|
||
квасоля, горох свіжі |
0,52 |
|
||
Бобові (зерно) |
1 |
горох, квасоля свіжі |
4,2 |
|
кукурудза консервована |
4,44 |
|
||
горошок зелений консервований |
6,6 |
|
||
Морква (буряк) свіжа |
1 |
морква (буряк) для гарніру (консерви) |
1,4 |
|
Томати свіжі |
1 |
томати консервовані |
1,04 |
|
томатний сік |
1,14 |
|
||
томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) |
0,42 |
|
||
Капуста свіжа |
1 |
капуста білокачанна квашена |
1,15 |
|
капуста білокачанна рання |
1 |
|
||
капуста цвітна |
1 |
|
||
капуста брюссельська |
1,3 |
|
||
Цибуля-порей |
1 |
цибуля свіжа зелена |
0,95 |
|
Огірки (томати) солені |
1 |
огірки (томати) консервовані |
1,64 |
|
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) |
1 |
сік томатний натуральний |
2,66 |
|
томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків) |
0,66 |
|
||
томати свіжі |
2,38 |
|
||
Яблука свіжі |
1 |
яблука консервовані |
0,41 |
|
сік яблучний |
0,92 |
|
||
сік сливовий |
0,53 |
|
||
сік виноградний |
0,65 |
|
||
інші соки плодові натуральні |
0,9 |
|
||
яблука сушені |
0,2 |
|
||
сливи сушені |
0,2 |
|
||
абрикоси сушені |
0,17 |
|
||
родзинки |
0,15 |
|
||
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани) |
1 |
|
||
виноград |
0,8 |
|
||
компоти консервовані |
0,5 |
|
||
Яблука сушені |
1 |
яблука свіжі |
5 |
|
груші сушені |
1 |
|
||
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) |
0,5 |
|
||
Дріжджі хлібопекарські |
1 |
дріжджі хлібопекарські сухі |
0,3 |
|
Кури патрані (I категорії) |
1 |
яловичина, свинина |
1 |
|
кури напівпатрані (I категорії) |
1,34 |
|
||
курчата патрані |
1 |
|
||
курчата напівпатрані |
1,5 |
|
||
стегенця курячі |
0,8 |
|
||
філе куряче |
0,6 |
|
||
консерви з курятини |
0,75 |
за медичними показаннями |
||
М'ясо (яловичина, свинина нежирна) |
|
печінка |
1 |
|
серце |
1,77 |
|
||
м'ясо птиці патраної (I категорії) |
1 |
|
||
ковбаса варена |
0,8 |
|
||
консерви м'ясні (у тому числі з курятини) |
0,75 |
за медичними показаннями |
||
риба |
1,15 |
|
||
сир кисломолочний напівжирний |
1,2 |
|
||
Риба (охолоджена, морожена) |
1 |
оселедець солений із головою |
1 |
|
рибне філе |
0,7 |
|
||
консерви рибні |
0,8 |
за медичними показаннями |
||
яловичина |
0,87 |
|
||
яйце |
0,9 |
|
||
Яйця, штук |
1 |
сир кисломолочний напівжирний |
0,031 |
|
яловичина |
0,1 |
|
||
молоко |
0,18 |
|
||
сир твердий |
0,02 |
|
(додаток 8 у редакції постанови Кабінету
Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)